Вулин: Разграничење, и то што пре

© Sputnik / Grigori Syssojew / Уђи у базу фотографијаАлександар Вулин
Александар Вулин - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар одбране Александар Вулин изјавио је да се залаже за разграничење са косовским Албанцима, и то што пре, јер када утврдимо где је линија, како каже, моћи ћемо и да је бранимо.

Ово је Вулин рекао у интервјуу за „Новости“, истичући да је у питању његов лични став о начину за решавање косовског питања, а не став Александра Вучића, Владе или Скупштине.

Александар Вулин - Sputnik Србија
Вулин: Покушали да убију Србију, а убили међународно право

„Неспоран је злочин који је учињен према нашој земљи и народу, али сада је на нама да ли ћемо имати храбрости и снаге да се већ једном окупимо, ујединимо и покушамо да решимо српско национално питање“, каже Вулин.

Он упозорава и да „Велика Албанија долази“, а питање је, како каже, да ли ћемо сад да је зауставимо или да је чекамо у Централној Србији.

„’Велика Албанија‘ се већ формирала, само је питање колико делова других држава ће захватити. Уласком Северне Македоније у НАТО сви Албанци, са изузетком две општине у Централној Србији, живеће у јединственом безбедносном и политичком простору у оквиру НАТО-а. А животом свих Албанаца руководи се из Тиране“, навео је он.

Говорећи о разграничењу, Вулин каже да би у случају таквог решења оно морало да буде потврђено на референдуму.

„Неке велике силе би то подржале, неке не би, а на нама је да учествујемо у тој утакмици“, каже Вулин.
Он сматра и да Александар Вучић показује вештину и храброст коју деценијама није показивао ниједан српски државник.

„Он успева да се избори са свим тим супротностима и да задржи Србију на простору КиМ. Храброст Вучића да уопште ради на томе је незабележена. Нико пре њега није уопште хтео да се петља са тим“, нагласио је Вулин.

Поводом контрааргумента идеји разграничења да би тиме у будућој косовској држави остао већи део Срба него што их живи на северу, Вулин каже: „Нисам нацртао границу, само желим да се одвојим од Шиптара“.

„Верујем да је то најбоље решење. Ако бисмо се раздвојили од Шиптара, након споразума бисмо имали више могућности да помогнемо Србима који живе у већинским шиптарском простору него што имамо сада и у већинском српском простору на КиМ“, навео је он.
Конфликт са косовским Албанцима, како каже, није и не може да буде замрзнут.

„Што пре се откинемо од Шиптара, пре ћемо почети да живимо. Ако нећемо, па — срећно нам целовито и независно Косово“, наглашава он.

На питање колико је реална опасност од упада КБС на север КиМ, Вулин каже да увек постоје планови косовских власти да изазову нереде и невољу на северу КиМ и тако изнуде реакцију Београда и да онда позову у помоћ велике силе.

Ипак, додаје, многи планови Приштине су промењени зато што је виђен одлучан став нашег председника и државе да ћемо заштитити наш народ.

„Могу само да кажем да никада више неће бити ни ’Бљеска‘ ни ’Олује‘ ни мартовског погрома“, поручује Вулин.
Говорећи о војној неутралности Србије, министар одбране сматра да је то једини и прави пут.

Припадници 63. падобранске бригаде - Sputnik Србија
Вулин упозорио Харадинаја: Војска Србије је спремна

„Нећемо да будемо део НАТО-а. Не само зато што су нас бомбардовали, већ и зато што нећемо другима да чинимо оно што су радили нама. А да бисмо остали неутрални, морамо да будемо војнички моћни“, истакао је он.

Вулин је најавио и да до краја године стижу тенкови Т-72 и хеликоптери Ми-17 и X-145.

Када је реч о евентуалним ванредним парламентарним изборима у јуну, Вулин каже да би волео да се они одрже јер мисли да би се тиме „избегло да народну енергију трошимо на заустављање фашиста који упадају у институције и туку жене“.

„Сматрам да су избори добри, лековити, да ће отерати фашисте са улица. И тада ће опозиција, осим мржње према Вучићу, морати бирачима да представи и неки програм и отворено каже шта мисли о Косову и другим важним питањима. Али зато они и беже од биралишта“, закључио је Вулин.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала