Руске дипломате узнемирене због чланка у британском таблоиду

© ТАСС/POOL / Уђи у базу фотографијаАмбасадор Русије у Великој Британији Александар Јаковенко (десно) са жртвом тровања у Ејмсберију, Британцем Чарлсом Роулијем (лево) и његовим братом Метјуом у амбасади Русије у Лондону
Амбасадор Русије у Великој Британији Александар Јаковенко (десно) са жртвом тровања у Ејмсберију, Британцем Чарлсом Роулијем (лево) и његовим братом Метјуом у амбасади Русије у Лондону - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасада Русије у Лондону одреаговала је на Твитеру на чланак листа „Мирор“ о сусрету Александра Јаковенка са Британцем повређеним у инциденту у Ејмсберију Чарлијем Роулијем и његовим братом Метјуом.

Лист је на својој насловници објавио фотографије са насловом: „Да ли је Ваша земља убила моју девојку?“.

​„Циљ састанка био је другачији и питања такође“, наводи се у саопштењу руске дипломатске мисије.

Амбасадор Русије састао се у недељу са Роулијем и његовим братом и одговорио на њихова питања у вези са инцидентом у Солсберију, у којем су отровани бивши официр ГРУ Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија. Британце је занимало ко стоји иза покушаја убиства и да ли је Русија могла да произведе „новичок“.

Јаковенко је нагласио да је „отров могла да направи свака лабораторија у Европи“. Он је истакао да се ова супстанца производила у Чешкој и Сједињеним Америчким Државама.

Ејмсбери - Sputnik Србија
Отровани Британац у Ејмсберију тражи састанак са Путином

Амбасадор је такође дао својим гостима копију извештаја о догађајима у Солсберију, који је припремила руска страна. 

Полиција је 4. јула 2018. године саопштила да се у британском Ејсмберију догодио озбиљан инцидент, где су две особе биле „под утицајем непознате супстанце“ и хоспитализоване у критичном стању. Касније је Скотланд јард саопштио да су жена и мушкарац, Дон Сторџис и Чарли Роули, отровани истом супстанцом као и Сергеј и Јулија Скрипаљ. Касније је Сторџисова преминула у клиници, а Роули је пуштен из болнице 20. јула.

Бивши пуковник Главне обавештајне управе Русије (ГРУ) Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија отровани су 4. марта у Солсберију у јужној Енглеској, што је узроковало велики међународни скандал. Лондон тврди да је Русија умешана у тровање супстанцом А-234, коју британске власти изједначавају са супстанцом „новичок“. Москва то категорички пориче. Истрагу о инциденту тровања Скрипаља води противтерористичка јединица Скотланд јарда.  

Русија је више пута предлагала заједничку истрагу о инциденту, али је Лондон игнорисао ову иницијативу и одбио приступ жртвама. Такође, Министарство спољних послова Русије ухватило је британску премијерку Терезу Меј у лажи. Она је тврдила да је отров произведен у Русији. Међутим, лабораторија Портон даун је то демантовала. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала