Договор Кине и ЕУ: Трговина вредна стотине милијарди евра годишње

© AP Photo / Andy WongКина ЕУ
Кина ЕУ - Sputnik Србија
Пратите нас
Кина и ЕУ сагласиле су се на самиту у Бриселу да ојачају трговинске везе и обећале су да ће радити на знатно побољшаном приступу тржишту, елиминацији дискриминаторних захтева и пракси које утичу на стране инвеститоре.

Кина ЕУ - Sputnik Србија
Да ли ће се Кина и ЕУ удружити против Америке?
Европски лидери Доналд Туск и Жан Клод Јункер и кинески премијер Ли Кећијанг разговарали су о тим питањима пре него што су саопштили да су постигли напредак у трговинским односима.

„Преговори су били тешки, али су на крају уродили плодом. Успели смо да се сагласимо у вези са заједничком изјавом која одређује смер нашег партнерства заснованог на реципроцитету“, рекао је Туск.

„Улози“ на годишњем самиту били су високи, с двосмерном трговином између ЕУ и Кине у вредности од близу 575 милијарди евра годишње. ЕУ је, наиме, највећи трговински партнер Кине.

Лидери су такође разговарали о кинеској политици присиљавања страних компанија да уступе интелектуалну својину као услов за приступ њеном великом и растућем тржишту, што је питање од којег је Вашингтон направио централну тему трговинског спора с Пекингом, пренео је Танјуг.

У завршној изјави наводи се да су се обе стране сагласиле да не би требало да буде присилног преноса технологије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала