Неком не одговара да се у Србији снима филм о НАТО бомбардовању (видео)

CC BY-SA 3.0 / / Графити на новосадским улицама током Нато бомбардовања СР Југославијe
Графити на новосадским улицама током Нато бомбардовања СР Југославијe - Sputnik Србија
Пратите нас
„Холивуд је машина за прање пара. Тамо се највећи фондови из читавог света сливају управо у тај пропагандни режим. Ми овде имамо ту слободу коју не знамо да користимо. Зашто ми немамо филм о НАТО бомбардовању, него морају Руси да га направе?“, каже Кустурица у разговору за Спутњик.

Већ дужи период се прича о филму о Јасеновцу у режији Емира Кустурице. Сада је та информација и званично потврђена и редитељ је заједно са министром културе и информисања Владаном Вукосављевићем најавио велики пројекат у наредном периоду који ће сведочити о грозотама и геноцидом над Србима током Другог светског рата.

Славног редитеља смо питали да позиционира најављено остварење о Јасеновцу на мапи филмова о ратовима на Балкану.

„То су филмови другачијег стила. ’Балканска међа‘ је један модеран филм који одговара менталитету људи који гледају МТВ и који гледају рекламе. А ја ћу да правим један старомодан филм, за који бих хтео да буде направљен формално, као да је прављен тих година, одмах после ослобођења, и да се врати заправо на ′41“, објашњава Кустурица за Спутњик.

Он је подсетио да је устанак поводом немачке окупације у Србији почео у јулу 1941. године, кад се у Западној Србији проширио глас да у Хрватској ко год стигне јавно коље и убија Србе.

„Нису Жикица Јовановић Шпанац и партизани подигли тај устанак, него су у бој кренули они који су имали у својим спремиштима пушке ражаловане и поражене војске Југославије, и који нису могли да издрже да њихова браћа у Јасеновцу, који је иначе био српски град, град напредних српских трговаца и предузетника, изведу општи устанак. Уопште, однос према Србима у Хрватској је био покретање устанка у Другом светском рату“.

На питање да ли се прибојава евентуалне цензуре будућег филма у земљама Запада, као што је то био случај са „Балканском међом“, Кустурица је недвосмислен:

Рат уживо: НАТО авиони 1999. године узлећу у правцу СРЈ - Sputnik Србија
Агресорски маневар: Зашто је НАТО избегао да каже да је у рату против Југославије (видео)

„Ма ја се не бојим ничега. Ја сам амортизован. Знате оно како кажу — кад ти истекне рок, онда можеш да радиш шта год хоћеш!“

Упитан да ли је размишљао да у будућности сними остварење о НАТО агресији на Југославију, редитељ каже да је то у Србији немогуће.

„То треба да питате оне који воде државу. Било је неких филмова о НАТО бомбардовању, међутим тајна је у томе, и добра околност за ове који воле да се не таласа, што и ти филмови који су снимљени нису покренули озбиљну тему. Сваки филм који покрене озбиљну тему је у првом кораку добар. Кад направи добар заплет, онда има велику шансу да успе, ако успе да усклади то као у симфонијском оркестру диригент. А тек онда на крају кад га склопи, иде та идеја да ли је то стварно добро или није“, истиче Кустурица и додаје да су данас сви филмови који излазе фантастични. Према његовим речима, не појави се ниједан да није добар и сви углавном настају, изнедре из потребе да се „оперу“.

„Ја мислим да је Холивуд машина за прање пара. Да се тамо највећи фондови из читавог света сливају управо у тај пропагандни режим. Ми овде имамо ту слободу коју не знамо да користимо. Зашто ми немамо филм о НАТО бомбардовању, него морају Руси да га направе? Зато што Русима не одговара да НАТО буде ту. А да ли нама одговара или не одговара? Мени не. А да ли људима који владају у овој земљи одговара такав филм? Треба њих да питате“, закључио је „мокрогорски професор“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала