Долазимо! Упућена претња свим слободним „звиждачима“

© AP Photo / Alastair GrantДемонтстрант против Асанжовог хапшења
Демонтстрант против Асанжовог хапшења - Sputnik Србија
Пратите нас
Хапшење Џулијана Асанжа је порука свим будућим „звиждачима“ да ће проћи на овај начин ако се усуде да обелодане неко од непочинстава које чине владе западних земаља“, каже новинар Никола Врзић, аутор књиге о „Викиликсу“.

Поводом хапшења оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа, који се од 2012. налазио у згради Амбасаде Еквадора у Лондону, а којег је амбасадор те земље практично „предао“ британској полицији, Врзић каже да је још од промене власти у Еквадору претила опасност да ће Асанж бити избачен из амбасаде, односно да ће му бити ускраћен азил.

Протест испред Амбасаде Еквадора у Лондону због хапшења оснивача Викиликса Џулијана Асанжа - Sputnik Србија
Досад најциничније образложење зашто је ухапшен Асанж

„Ако се не варам, њему је већ годину дана ускраћена свака комуникација са спољним светом и приступ интернету. Наравно да су ове оптужбе због којих га тражи британска полиција просто једна смејурија, с обзиром на то да га траже јер се није одазвао суду у случају лажних оптужби за силовање које су у Шведској већ одбачене. Наравно да је у позадини свега тога амерички притисак и америчка жеља да Џулијан Асанж буде изручен и да му се суди у САД“, категоричан је Врзић.

Ту, како каже, долазимо до онога што је најинтересантније у читавој причи о најтраженијем „звиждачу“ у свету.

„Асанжу у Америци не треба да се суди због неистине, већ због истине коју је изнео. Толико о том западном поимању слободе мисли, слободе говора и независном новинарству. Нас у Србији можда то треба понајмање да чуди. Пре двадесет година они су бомбардовали зграду РТС-а управо да би ућуткали ону истину која је непожељна, тако да је све ово сада потпуно у складу са таквим њиховим поимањем слободе, где сте заправо слободни само да понављате њихову пропаганду“, оцењује Врзић.

Руски политичар Константин Косачов - Sputnik Србија
Косачов: Асанж пример шта чека све који се усуде да открију мрачне послове Америке

Иако је председник Еквадора Лењин Морено рекао да је добио гаранције британске владе да Асанж неће бити изручен земљи у којој би му могла бити изречена смртна казна, Никола Врзић сматра да је мало вероватно да Асанж не буде изручен Сједињеним Државама.

„Мислим да је поента читаве операције управо да Асанж буде изручен Америци, јер не постоји друго објашњење оволиког ангажовања британске полиције и велике бруке због једног минорног прекршаја. Ово је заправо случај који превазилази личну судбину Џулијана Асанжа или ’Викиликса‘ као организације. Наиме, ово је претња свим будућим „звиждачима“ да ће проћи на овај начин ако се усуде да обелодане неко од непочинстава које чине владе западних земаља“, указује Врзић.

И политиколог Александар Асафов оцењује да хапшење оснивача Викиликса није изненађење.

„Без обзира на то што је случај Асанжа већ застарео, мислим да ће амерички политички систем посредством колега из Лондона изравнавати рачуне са њим, не због бирачке кампање против демократа, већ због објављивања тајних докумената. Нема сумње да је Асанж награда за амерички правни систем, награда коју су се тако дуго трудили да освоје“, сматра Асафов.

Протест испред Краљевског суда у Лондону због хапшења оснивача Викиликса Џулијана Асанжа - Sputnik Србија
Асанж већ проглашен кривим

Он подсећа да је Асанж током америчке председничке кампање објављивао материјале који су сметали Демократској партији.

„Сведоци смо да се руководство Еквадора предало, а да је надаље судбина Асанжа у рукама лондонске полиције. Очигледно је да ће врло брзо бити изручен, али је такође могуће да ће се међународна заједница умешати у његову судбину и он би могао бити ослобођен, чему се Русија нада. Мада, за то има мало шансе“, указује Асафов.

Како за Спутњик оцењује Израел Шамир, новинар који је сарађивао са „Викиликсом“, хапшење Асанжа је запрепашћујућа и трагична вест.

„Јасно је да је ово везано за његов политички рад. Уједињено Краљевство је одлучило да истера шта је наумило, али је очигледно да иза свега стоје САД. И Еквадор сада има много својих проблема и не баш успешног председника који је тужио свог претходника Кореу због тога што је дозволио да амбасада буде искоришћена за уточиште Асанжа. Укратко, ово још једном подсећа читав свет да се уточиште може наћи само у Москви, јер ми никада ништа не чујемо о Сноудену, он је практично ишчезао са видика“, каже Шамир за Спутњик.

Џулијан Асанж - Sputnik Србија
Пркосна порука Асанжа из полицијске марице (фото, видео)

Према речима Питера Тачела, активисте за људска права који сарађује са Викиликсом, одлука Владе Еквадора да преда Асанжа британској полицији представља јасно кршење његових права као грађанина Еквадора и његовог права на азил.

„Асанжово хапшење доводи га у ситуацију да може бити изручен Сједињеним Државама, где му прети казна затвора од 30 и више година. Притом, Асанж ништа није открио, он је објавио оно што је открила Челси Менинг, а што су такође објавили ’Гардијан‘ и ’Њујорк тајмс‘. Зашто се онда само њему суди?“, пита Тачел и додаје да екстрадиција Ансажа Америци није у јавном интересу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала