Британска полиција: Ухапшен Асанж

© REUTERS / Alkis KonstantinidisПротест испред амбасаде Еквадора у Лондону где је боравио оснивач Викиликса Џулејен Асанж, 5. априла 2019.
Протест испред амбасаде Еквадора у Лондону где је боравио оснивач Викиликса Џулејен Асанж, 5. априла 2019. - Sputnik Србија
Пратите нас
Британска полиција је званично саопштила да је оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж ухапшен.

„Викиликс“ је саопштио да Асанж није „изашао из амбасаде“, већ да је амбасадор Еквадора позвао у зграду полицију да га ухапси.

Kомпанија је оптужила Еквадор да је незаконито укинуо политички азил Асанжу у супротности са међународним правом, што је довело до његовог хапшења.

У званичном саопштењу полиције се наводи да је Асанж ухапшен „јер се није предао суду“ и одведен је у централну полицијску станицу Лондона, где ће остати до одласка на суд. 

У саопштењу еквадорског председника Лењина Морена, објављеном на Твитеру, наводи се да је Еквадор добио гаранције од Велике Британије да оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж неће бити изручен земљи у којој би се могао суочити са смртном казном.

„Тражио сам од Велике Британије гаранције да Асанж неће бити изручен земљи у којој би му претило мучење или смртна казна. Британска Влада је то писмено потврдила“, наводи се у изјави. 

​Јуче је „Викиликс“ саопштио да је Џулијан Асанж био предмет софистициране шпијунске операције у еквадорској амбасади у којој се налази од 2012. године.​

У еквадорској амбасади Асанж се налазио од 2012. године, како би избегао изручење Шведској која га терети за сексуално злостављање.
Асанж негира оптужбе и страхује да ће га Шведска предати Сједињеним Америчким Државама, како би се суочио са њиховим оптужбама за обелодањивање војних и дипломатских докумената.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала