Пенс о Венецуели: Све опције на столу, нека Русија одступи

© AP Photo / Susan WalshВице-президент США Майк Пенс
Вице-президент США Майк Пенс - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички потпредседник Мајк Пенс пренео је синоћ Савету безбедности УН да је администрација председника Доналда Трампа решена да, пре свега дипломатским и економским притиском, поново успостави владавину демократије у Венецуели, али је додао да су и даље „све опције на столу“.

Како је јавио АП, Пенс је позвао Русију и друге да се, када је реч о Венецуели, држе по страни.

Улични продавци хране користе генераторе за струју током нестанка струје у Венецуели - Sputnik Србија
Венецуела дневно неутралише 2-4 напада на енергетски систем

Амбасадор Венецуеле при УН Самуел Монкада је СБ УН упозорио да Трампова администрација његовој земљи доноси претњу ратом и да „припрема терен за инвазију“.

„Морамо зауставити овај рат Доналда Трампа“, рекао је Монкада у СБ УН.

АП подсећа да су САД сазвале хитан састанак дубоко подељеног СБ УН када је реч о Венецуели, како би се расправљало о погоршаној хуманитарној ситуацији у тој земљи.

Међутим, као и на претходним седницама Савета о Венецуели, састанком су доминирале америчке тежње да свргну председника Николаса Мадура и да на његово место поставе председника Скупштине и лидера опозиције Хуана Гваида, наводи Танјуг.

Пенс је затражио од УН да признају Гваида, као и да амбасадору Монкади одузму акредитиве као представнику, како је рекао, нелегитимне Мадурове Владе.

Василиј Небензја - Sputnik Србија
Небензја: САД угрожавају мир и безбедност у Венецуели

Гледајући у правцу Монкаде који је седео за истим столом у СБ УН, Пенс је рекао: „Уз дужно поштовање, господине амбасадоре, не би требало да будете овде.“

„Требало би да се вратите у Венецуелу и пренесете Николасу Мадуру да је његово време истекло. Време му је да оде“, поручио је Пенс.

Пенс је затим напустио салу, тако да није могао да чује Монкаду како се обраћа СБ.

„Мој легитимитет зависи од легитимитета моје Владе коју признају Уједињене нације. Не зависи од изјава потпредседника САД“, казао је амбасадор Венецуеле.

АП наводи да ће САД бити потребна снажна подршка 193 чланице Генералне скупштине УН како би добиле признање Гваида као новог легитимног председника Венецуеле, с обзиром да за сада само 54 чланице подржава Гваида као привременог председника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала