Хаос у Судану: Председник ухапшен, војска преузела власт, уведено ванредно стање (видео)

© AFP 2023Припадници војске Судана у Картуму.
Припадници војске Судана у Картуму. - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар одбране Судана Ауф ибн Авад потврдио је да је војска ухапсила председника Судана Омара Башира и објавила крај старе Владе и успостављање војног савета који ће водити земљу најмање наредне две године.

Министар је додао да су распуштени Влада и регионалне управе.

​Авад је такође навео да се у земљи на три месеца уводи ванредно стање.

„Објављујем да је председник ухапшен и налази се на безбедном месту“, нагласио је министар током обраћања на државној телевизији.

„Припрема услова за мирну смену власти, стварање политичких партија и одржавање слободних фер избора на крају прелазног периода и стварање сталног Устава земље“, истакао је министар.

Он је такође изјавио да Устав из 2005. престаје да важи.

Извори у владајућој партији Судана Национални конгрес раније су потврдили за Спутњик саопштења о притварању бившег министра одбране Абдурахима Хусеина, којег тражи Међународни кривични суд, и вршиоца дужности председника странке Ахмеда Харуна. 

Демонстранти у Судану на протесту у Хартуму захтевају оставку председника Омара Башира - Sputnik Србија
У Судану извршен војни пуч, председник у притвору? (видео)

Раније су портал „Ел Хадат“ и либанска телевизија „Мајадин“, позивајући се на изворе, јавили да је суданска војска сменила председника Башира и отпустила Владу. 

Припадници Оружаних снага јутрос су заузели зграду државне телевизије. 

У Судану већ око четири месеца трају народни протести, који су почели са захтевом за снижавањем цена хлеба, али су се постепено претворили у слогане за смену политичког режима Омара Башира, који је на власти у Судану 30 година. За то време, како наводе опозиција и активисти за људска права, убијено је око 60 демонстраната, стотине је повређено, а неколико хиљада је ухапшено.

Прошлог викенда је хиљаде демонстраната изашло на улице Картума и других градова, како би захтевали оставку председника. Демонстранти су дошли до зграде Генералштаба војске у Картуму, како би позвали војску да „стане на страну народа и изнуди оставку председника“. У неким деловима града почела је размена ватре између демонстраната које су подржали поједини војници и снаге безбедности. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала