У Судану извршен војни пуч, председник у притвору? (видео)

© REUTERS / StringerДемонстранти у Судану на протесту у Хартуму захтевају оставку председника Омара Башира
Демонстранти у Судану на протесту у Хартуму захтевају оставку председника Омара Башира - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Судана Омар Башир поднео је оставку на своју дужност, а тренутно су у току консултације о формирању прелазног савета, преноси агенција Ројтерс позивајући се на изворе у Влади.

Раније су портал „Ел Хадат“ и либанска телевизија „Мајадин“, позивајући се на изворе, јавили да је суданска војска сменила председника Башира и отпустила Владу.

​Новине „Хадат“ су такође потврдиле оставку Омара Башира.

Истовремено, „Скај њуз Арабија“ је јавила да је шеф државе у кућном притвору. Такође се наводи да су притворени актуелни и бивши високи званичници из окружења председника. Међу њима су начелник председничке гарде и бивши министар одбране Абдел Рахим Мухамед Хусеин, као и лидер владајуће партије Национални конгрес Ахмад Харун. Према њиховим информацијама, ухапшено је више од 100 људи.

Међутим, високи званичник у председничкој палати у Картуму није за Спутњик потврдио извештаје да је председник Башир у кућном притвору. Према његовим речима, председник се налази у згради Генералштаба Оружаних снага земље.

Становници главног града Судана масовно су изашли на улице са заставама земље, славећи оставку председника Башира још пре званичне објаве о њој. Становници узвикују паролу „Победили смо“.

Саобраћај у граду је отежан. 

​Агенција Ројтерс је, позивајући се на државну телевизију, раније пренела да ће суданска армија ускоро дати важно саопштење.

Телевизија наводи да ће војска саопштити о стварању војног савета који ће управљати државом током прелазног периода. Такође се додаје да би тај период могао да траје годину дана.

Локални медији тврде да је председник Башир спречен да изађе из Судана.

​Судански лист „Судан трибјун“ извештава да је у Картуму одржана ванредна седница Генералштаба Оружаних снага земље без учешћа председника Башира. Према писању листа, војска такође контролише државну телевизију: на телевизији се емитују „војни маршеви“, а војска обећава да ће ускоро дати „важно саопштење“.

„Суданска војска је одлучила да свргне Омара Башира са свих његових функција, као и заменике и помоћнике и да смени Владу“, саопштила је телевизија.

Према његовим информацијама, на улицама Картума је повећано присуство војске.

Избеглице из Судана - Sputnik Србија
Председник Судана прогласио ванредно стање на годину дана

У Судану већ око четири месеца трају народни протести који су почели са захтевом за снижавањем цена хлеба, али су се постепено претворили у слогане за смену политичког режима Омара Башира, који је на власти у Судану 30 година. За то време, како наводи опозиција и активисти за људска права, убијено је око 60 демонстраната, стотине је повређено, а неколико хиљада је ухапшено.

Прошлог викенда хиљаде демонстраната изашло је на улице Картума и других градова, како би захтевали оставку председника. Демонстранти су дошли до зграде Генералштаба војске у Картуму, како би позвали војску да „стане на страну народа и изнуди оставку председника“. У неким деловима града почела је размена ватре између демонстраната које су подржали поједини војници и снага безбедности. 

Башир је на власт дошао 1989. године након пуча, а четири године касније Сједињене Америчке Државе су њега и његову Владу ставиле на листу спонзора терориста и увеле санкције.
Башир је оптужен и пред Међународним судом у Хагу због навода да је извршио геноцид у Дафуру током побуне у тој покрајини 2003. године.

Ускоро опширније…

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала