Ватрена стихија прогутала икону Париза (видео, фото)

© AP Photo / Thibault CamusСтравичне последице пожара у Нотр Даму
Стравичне последице пожара у Нотр Даму - Sputnik Србија
Пратите нас
Нотр Дам, чувена париска катедрала из средњег века, ремек дело и симбол хришћанске цивилизације, страдала је данас у великом пожару који је, из неутврђених разлога, избио у касним поподневним сатима. Најгоре је избегнуто, изјавио је француски председник Емануел Макрон.

Од ватре се у потпуности обрушио један торањ, после чега је пожар захватио и други торањ и носећу конструкцију.

Француски председник изјавио је вечерас да су ватрогасци успели да спасу главни део здања и да ће обнова храма кренути одмах.

Тренутно се ради на евакуацији свих реликвија, а трнов венац Исуса Христа, као и остали вредни предмети пребачени су на сигурно.

Портпарол ватрогасне службе рекао је да ће наредних сат и по бити "кључно" да се види да ли ће ватра моћи да се обузда, преноси Ројтерс.

Агенција за цивилну безбедност саопштила је да се за гашење пожара користе "сва средства" осим авиона из којих би се испуштала вода.

Ови авиони, како наводе, нису погодни за гашење овог пожара јер би избацивање воде на зграду могло да изазове њено потпуно рушење.

На лицу места је и 400 ватрогасаца. Градом се раширио облак дима, а пламен се види и са удаљености од више килоемтара. Због пожара један део оства на коме се налази Нотр Дам је евакуисан, преносе француски медији.

И даље се не зна шта је изазвало пожар. Телевизија „Франс 2“ је известила да је полиција покренула истрагу.

У Катедрали Нотр Дам у Паризу у току је застрашујући пожар“, написала је градоначелница Париза Ан Хидалго на Твитеру, преноси Ројтерс.

Катедрала Нотр Дам је била усред реконструкције, чија је вредност око шест милиона евра, неки њени делови су били под скелама, док су бронзане статуе уклоњене прошле недеље због радова.

Француски медији цитирају ватрогасце који су изразили сумњу да је пожар „потенцијално повезан“ са радовима на реконструкцији, наводи агенција.

Пожар који је опустошио катедралу Нотр Дам изазвао је шок и тугу Свете столице, изјавио је вечерас портпарол Ватикана Алесандро Ђизоти.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала