Албанија у шоку после одлуке холандског парламента: Ово је аларм!

© AP Photo / Visar KryeziuПротест у Тирани
Протест у Тирани - Sputnik Србија
Пратите нас
Поводом одлуке Парламента Холандије да се суспендује безвизни режим са Албанијом, албански председник Иљир Мета је изјавио да Тирана треба да уради све што је у њеној моћи како таква одлука не би изазвала домино ефекат, преноси Танјуг.
Пасош тзв. Косова - Sputnik Србија
Одлука „иза врата“: Европа награђује Приштину због суманутих потеза против Срба

„Поступак Парламента Холандије је без преседана, јер колико је мени познато, до сада се није догодило да постоји такав захтев за Западни Балкан и наше државе. Разуме се, то је аларм и ми треба да пошаљемо снажне поруке о организованом криминалу, који није забрињавајући само у Холандији, већ и у другим државама попут Велике Британије“, истакао је Мета, пренела је МИА.

Албанија мора да има тешњу сарадњу са Европском комисијом како се не би догодила ситуација која би довела до негативне перцепције о Албанији, рекао је Мета и додао да овај случај говори да се „појављују одређене појаве које могу бити штетне и рањиве“ за његову земљу.

Он је упозорио да постоји могућност да се Албанија суочи са сличним одлукама других земаља-чланица ЕУ.

„Битно је да одговорно реагујемо и према нашим грађанима и према међународним партнерима“, рекао је Мета. 

Четири холандска посланика иницирала су да се укине привремени безвизни режим путовања за албанске држављане у Шенген зони, а у склопу борбе против организованог криминала.

Предлог је усвојен у Парламенту Холандије 11. априла, након чега ће од Владе Холандије тражити да предложи Европској комисији да покрене процедуру „ванредне кочнице“, која омогућава суспензију безвизних путовања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала