Економски форум на Јалти: Сарадња Србије са Кримом, у фокусу пољопривреда

© Оливера ИкодиновићСесија „Стварање система подршке пољопривредника и развој кооперације"
Сесија „Стварање система подршке пољопривредника и развој кооперације - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У оквиру петог Међународног економског форума на Јалти одржана је сесија „Стварање система подршке пољопривредника и развој кооперације“ на којој је учествовао и др Владан Пешић, професор Пољопривредног факултета у Београду, који је у изјави за Спутњик најавио сарадњу са Кримом у области пољопривреде.

„На сесији смо изнели позитивна искуства везана за наше задруге, за тренутно стање у задругарству, за програм који већ две године спроводи Влада Србије, а који се тиче финансијске помоћи задругама. Изнео сам и своја позитивна искуства, јер две задруге су на последњем конкурсу добиле бесповратна средства, а управо оно што је најважније јесте то да су користиле иновативна решења, а то су фактички нови производи и нове методе које тражи тржиште, а који се до сада нису производили или нису у оном облику и на оном нивоу за који постоји потреба на тржишту. Те нове иновативне ствари јесу производња уља од смиља и лаванде, а друго је производња батата (слатког кромпира) и кашице од батата, која је дечија храна“, рекао је Пешић.

Он је истакао да би ускоро на Криму могла да започне реализација једног од три пројекта.

© Оливера ИкодиновићДр Владан Пешић, професор на Пољопривредном факултету у Београду на 5. Међународном економском форуму на Јалти
Др Владан Пешић, професор на Пољопривредном факултету у Београду на 5. Међународном економском форуму на Јалти - Sputnik Србија
Др Владан Пешић, професор на Пољопривредном факултету у Београду на 5. Међународном економском форуму на Јалти

„Тај пројекат је управо производња смиља и лаванде, с обзиром да постоји велико интересовање не само код одређених коопераната, који би радо ушли у то, него што је много важније и код одређених корпорација које су заинтересоване да тај пројекат финансирају и нађу свој властити интерес“, навео је професор.

Према његовим речима, Крим има идеалне услове за ту врсту производње.

„Крим до сада ту врсту културе није имао. Постојали су одређени видови и врсте смиља, односно бесмртника, али овај тзв. медитерански и корзикански тип, који дају најбољи квалитет за потребе фармацеутске и козметичке индустрије, до сада нису имали и већ ове године треба да крене тај пилот пројекат.“

Пешић је додао да се врше припреме и да је у току израда документације, одређивање поља, методике…

„Ми ћемо са наше стране дати семенски садни материјал и све оно што је потребно за добру производњу“, нагласио је професор.

Пешић је такође додао да на Криму постоји интересовање и за производњу слатког кромпира.

„Постоји интересовање две фабрике — једне која се бави производњом дечије хране и једне фармацеутске фирме, која је ушла у зону здраве хране и која жели да инвестира у Србији. Реч је о фирми ’Биотек‘, која је веома позната у Русији. Даљи разговори предстоје нам ових дана“, рекао је Пешић, додајући да се батат већ гаји у околини Шапца, а да Крим има идеалне услове за наведене пројекте.

Пешић је истакао да би сарадња са кримским полуострвом могла да се развија у више праваца, подсећајући да Крим већ има два светски позната бренда.

„Оно по чему је Крим познат је туристички монденски центар — Јалта, а други светски бренд је кримско вино. Још много тога би могло да се производи… Све што се у пољопривреди буде произвело наћи ће своје место на кримском тржишту“, закључио је Пешић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала