У Босну враћен опасни терориста из Сирије

© ИнтерполИбро Ћуфуровић
Ибро Ћуфуровић - Sputnik Србија
Пратите нас
Ибро Ћуфуровић из Велике Кладуше, који је осумњичен за учешће на страним ратиштима, депортован је из Сирије у БиХ, преносе федерални медији.
Џихадисти - Sputnik Србија
Европски џихадизам је рођен у БиХ

Ћуфуровић је пре депортације боравио у затворском делу кампа „Рој“ на североистоку Сирије, заједно са Армином Чуртом из Сарајева.

Обојица су се нашли у кампу „Рој“ у Сирији, где су завршили као курдски заробљеници и били су под надзором САД, а за њима су у међувремену расписане међународне потернице.

Ћуфуровић је у Сирију отишао 2013. године, након што је постао пунолетан. Раније је чувао овце код Билала Боснића, који је осуђен на седам година затвора због врбовања и подстицања на тероризам.

Из Тужилаштва БиХ јутрос је саопштено да је осумњичени за учешће на страним ратиштима чији су иницијали И. Ћ. (24) транспортован у БиХ и да се налази у притвору.

„Донесено је решење о одређивању притвора и И. Ћ. је спроведен у притворску јединицу Суда БиХ, те ће против њега бити настављен кривични поступак у складу са законом“, наводи се у саопштењу.

Из Тужилаштва наводе да је И. Ћ. осумњичен за кривична дела организовање терористичке групе, противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама и тероризам.

По наредби Суда БиХ, за И. Ћ. је раније расписана међународна потерница.

Федерални медији преносе да се на црвеној Интерполовој потерници, осим Ћуфуровића, налази још 11 мушкараца из БиХ који се терете за тероризам.

Према доступним, али непотврђеним информацијама, у Сирију и Ирак је из БиХ отишло 240 особа и око 80 деце.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала