Откривене хашке тајне: Зашто није суђено Туђману и Изетбеговићу, како се отровао Праљак...

Пратите насTelegramOdyssey
Бивша портпаролка хашког трибунала Флоранс Артман изјавила је да никада није планирано да Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић буду процесуирани. Она је открила и како је бивши генерал ХВО Слободан Праљак извршио самоубиство.
Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић у Сплиту, 6. августа 1997. - Sputnik Србија
„Сарајевски Туђман“: Фрањо није волео муслимане

„Што се Туђмана и Изатбеговића тиче, никад није ни било планирано да они буду процесуирани. Јавност има ставове о томе на основу изјава појединаца из Суда. Међутим, мислим да чак постоји и службени документ о Изетбеговићу у коме се Суд изјаснио како одбија ту иницијативу. Мислим да је то било пре него што сам дошла у Трибунал. Али се суд изјаснио да је размотрио случај, али да нема основа за оптужницу. И с Туђманом је било слично“, рекла је Артманова за портал „Експрес“.

Она је додала да би с хрватским генералом Антом Готовином радо отишла на ручак. 

„Како да не. Па Готовина ми је преко једног заједничког адвоката понудио да дођем на кафу. Ми имамо исто француско држављанство, нисам се увредила, био је то елегантан позив, а прихватила сам под једним условом и нисам никад добила одговор. Никад није прихватио мој услов. Који је услов био? Сасвим поштен. Мене не занима да ми прича о рату у бившој Југославији, јер је то радио у свом предмету, него да ми прича о његовом раду у Француској у Легији странаца за француску државу. Занимали су ме прљави француски тајни ратови. И нисам никад отишла на кафу. Нормално је да жена даје своје услове за одлазак на кафу“, каже Артманова.

Она је одлучила и да проговори о смрти Слободана Праљка.

„Зна се да је то учинила екипа која је ушла да присуствује суђењу јер он није могао то у притвору да поседује, што свакако баца сумњу на његов адвокатски тим, евентуално некога из Амбасаде, углавном некога ко је имао приступ Праљку пре уласка у судницу“, рекла је Флоранс Артман.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала