Расте кинески посао века: Билион долара веже 60 одсто света

© Sputnik / Sputnik, Тајтана Трикић Приказ Пута свиле у музеју у Ланџоу, провинција Гансу
Приказ Пута свиле у музеју у Ланџоу, провинција Гансу - Sputnik Србија
Пратите нас
Чињеница да ће други Форум „Појаса и пута“ од 25. до 27. априла у Пекингу окупити 37 шефова држава или влада света, за трећину више него онај први пре две године, већ указује да је Иницијатива коју је 2013. године промовисао кинески председник Си Ђинпинг не само жива, него и да расте.

Доказ томе је и овогодишње присуство око 5.000 других званичника, као и оних из пословног света, које сведочи о заинтересованости за амбициозну Иницијативу. Покренута је са циљем да изградњом саобраћајне инфраструктуре, лука и индустријских паркова, чија се вредност процењује на билионе долара, што морем, што копном повеже 60 одсто светске популације.

Форум долази непосредно после Сијеве мини-европске турнеје, током које је Иницијативи приступила Италија, те најавили Луксембург и Швајцарска, а са Француском је потписан велики уговор о куповини 300 „Ербасових“ авиона. Али и пошто су Европска унија и Кина на самиту почетком априла у Бриселу усвојиле заједничку изјаву о партнерству, реформи светске трговинске организације и трансферу технологија. И, такође, пошто се економској сарадњи 16 земаља централне и источне Европе и Кине на њиховом недавном самиту придружила и Грчка.

Француски председник Емануел Макрон и његова супруга Брижит били су домаћини кинеском председнику Сију Ђинпингу и његовој супрузи Пенг Лијуан - Sputnik Србија
Геополитички потрес века: Европа на кинеском „Путу свиле“ (видео)

„Постигнут је значајан напредак. Земље-учеснице су добиле опипљиве користи, а њихова процена и учешће у Иницијативи расте“, наводи се у „Извештају о напретку, доприносима и перспективама Иницијативе ’Појас и пут‘“, који је објављен уочи предстојећег Форума.

Како је оцењено, Кина је кроз Иницијативу „Појаса и пута“ дала конструктиван допринос реформама садашњег система глобалног управљања и економској глобализацији.

У извештају је прецизирано да је свих 279 конкретних пројеката, који су били формулисани током првог Форума, до сада реализовано.

Професорка београдског ФПН-а и директорка Центра за азијске студије Драгана Митровић указује да предстојећи други Форум има огроман и политички и економски значај.

„Ако говоримо о политичком, он треба да покаже да је у међувремену Иницијатива ’Појас и пут‘, коју је лансирао кинески председник, нарасла. Она је неодвојива од његовог мандата и процене његове успешности, па је задобила још већу међународну подршку. Сада се већи број земаља у њу укључује, указују јој поверење и то потврђује да је она била прави потез. Она и њен развој показују да моћ и утицај Кине расте и да је број земаља које прихватају кинеско лидерство кроз ову Иницијативу све већи“, оцењује Митровићева за Спутњик.

Радови на ауто-путу E-763 - Sputnik Србија
Дачић: Србија значајна тачка на рути „Појас и пут“

Указујући на економски значај Форума, она истиче да се на оваквим догађајима, а тако је било и на првом скупу, најављују конкретни пројекти, нарочито они велики. Не мора, каже, да значи да ће све што се најави бити и реализовано, јер се од оних који се не покажу као успешни одустаје. Поготово што је сама Иницијатива „Појаса и пута“ веома комплексна. Пројекти којих је већ сада 2.000, како истичу кинески медији, лоцирани су на више континената, до Африке, Латинске Америке, крајњег европског запада, а реализују се у најразличитијим политичким и економским системима, различитим законским процедурама, стандардима у пословању, културним приступима, традицији, напомиње саговорница Спутњика.

На питање колико су на Иницијативу утицале околности које су се за протекле две године промениле, пре свега због тог трговинског рата који је започела Америка не само са Кином, већ и ЕУ, Митровић каже да је Кина штету коју је у том случају претрпела, морала да компензује и економски и политички.

„Овај Форум и већа подршка изражена кроз број земаља које ће му присуствовати и неких нових које ће потписати меморандум којим се придружују Иницијативи, снажи ту кинеску позицију. Али не верујем да ће им то помоћи у преговрима са САД, бар у значајној мери. Америка и са ЕУ води својеврсан трговински рат и у току су преговори, али се ЕУ, у стратешком смислу, никада неће сврстати са Кином против САД. То што ће неке појединачне земље ЕУ приступити Иницијативи и што оне успешно послују са Кином, не значи да у тим односима са ЕУ нема озбиљних проблема“, сматра Митровићева.

Упркос томе што се „Појас и пут“ проширио на 126 држава света, ЕУ у односима са Кином, по њеном мишљењу, није превазишла суштинске и политичке препреке које трају дуго.

„То што је Иницијатива доживела замах не значи да је промењен поредак ствари, или да је измењен међународни економски поредак. Не мислим да се нешто значајно у том смислу променило“, закључила је саговорница Спутњика.

Хеликоптер на атомском ледоломцу „Арктик“ у Баренцовом мору - Sputnik Србија
Кинески пут свиле иде преко руског Арктика

У Кини, пак, не сумњају да ће, како је то наведено у Извештају о напретку Иницијативе, „’Појас и пут‘ постати пут мира, просперитета, отварања, зеленог развоја, иновација, повезаних цивилизација и неподмитљивости“.

А то ће, како оцењују, економску глобализацију учинити отворенијом, приступачнијом за укључивање, уравнотеженијом и кориснијом за све.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала