Бајден кандидат за председника Америке

© AP Photo / Jae C. HongЏозеф Бајден
Џозеф Бајден - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши потпредседник САД и дугогодишњи сенатор Џо Бајден и званично је објавио да ће се упустити у „трку“ за председника САД. На овај начин је постао досад најистакнутији демократа који ће покушати да свргне са власти Доналда Трампа на изборима 2020. године, пренео је АП.

Одлука да се кандидује означава трећу председничку кампању Џозефа Бајдена, након два неуспешна покушаја 1988. и 2008. године да освоји демократску номинацију, а овом информацијом је коначно означен крај спекулацијама о његовим намерама да последњи пут покуша да уђе у Белу кућу.

Џозеф Бајден - Sputnik Србија
И Бајден у трци за Белу кућу

Бајден је рекао да ће се кандидовати као „демократа Обама—Бајден“, који је прагматичан и прогресиван. Он жели да буде спона између белих гласача радничке класе и младих, разноврснијих гласача који су подржали Обаму. Ако победи, Џо Бајден (76) ће постати најстарији председник у историји САД.

Како се наводи, бившег потпредседника САД највише подржавају мањине и старије одрасле особе.

Бајден је 36 година био у америчком Сенату представљајући Делавер, а осам година био је потпредседник председника Барака Обаме.

Као члан Спољнополитичког одбора Сената, он је подржавао војну интервенцију у Босни и Херцеговини и снажно је лобирао за интересе косовских Албанаца. Био је, међутим, противник америчке инвазије на Ирак.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала