Зашто се сеје страх од новог европског Хитлера који би да започне рат

CC0 / / Распад ЕУ - илустрација
Распад ЕУ - илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Премијер Словеније Марјан Шарец подигао је медијску прашину када је упоредио ситуацију у Европи са оном пред избијање Другог светског рата, а још више чињеницом да је европске политичаре упоредио са онима који су својевремено попуштали Адолфу Хитлеру.
Марјан Шарец - Sputnik Србија
Премијер Словеније: У Европи као пред Други светски рат, ако се ЕУ распадне – пропали смо

У интервјуу који је дао агенцији АП, Шарец је оценио да Европска унија убудуће мора брже и одлучније да доноси одлуке, као и да ћемо „сви пропасти ако она пропадне“.

У исто време он је истакао да Унији треба ново и ефикасније вођство, ако жели успешно да парира таласу популизма и све већем утицају Русије и Кине.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић каже да тај интервју изазива пажњу, али отвара и низ питања, јер из анализе словеначког премијера није јасно оно што је и основно — ко је данашњи Хитлер?

„Коме се то ’све толерише‘ и ко је тај ко, према Шарецом мишљењу, ствара услове за нови глобални сукоб? То сигурно, према њему, не би требало да буде Немачка, јер је она стожер Западне Европе и западног света на овим просторима, у који је Словенија дубоко интегрисана као чланица ЕУ и НАТО-а. Помињање Русије и Кине у његовом излагању верујем да је само одраз глобалних дешавања и супротстављања у мултиполарном свету на релацији Америка-Русија-Кина“, уверен је наш саговорник.

У исто време Миливојевић није сигуран у којем смислу би Русија и Кина могле да буду земље којима се „нешто толерише“, јер није јасно шта би то требало да им се толерише.

Заставе Русије и ЕУ - Sputnik Србија
Немачки посланик: Санкције против Русије уперене су против ЕУ

„Оно што мени личи као мотив за овакву анализу словеначког званичника јесу сами односи у ЕУ. Дакле, у позадини је сукоб суверениста или популиста, то јест групације која се залаже за јаче националне државе, и Брисела, који би свима да диктира услове — од начина живота до функционисања у државно-правном смислу“, додаје он.

Наиме, Миливојевић подсећа да словеначки премијер припада левици којој не одговарају популистичке тенденције у ЕУ. Како каже, то је и разлог због чега је направио ову паралелу и то баш пред изборе у ЕУ, на којима се прогнозира добар пласман суверениста.

Наш саговорник у исто време напомиње да словеначки премијер заборавља на важан део у ЕУ који се не слаже са политиком Америке.

Припадник Кфора - Sputnik Србија
Кулминација нервозе у троуглу Америка-ЕУ-Приштина: Притегнути Србију — сад!

„Ако ишта прети миру и стабилности, онда је то политика силе, а она се примењује новим високотехнолошким средствима 21. века. Такође, и оним што директно задире у мир, а то је економија. Америка и њени партнери никада пре нису употребљавали санкције као метод као што то сада чине. Њих уводе и неки европски центри и било би лепо да словеначки премијер и то јасно дефинише“, наводи Миливојевић. 

Наш саговорник подсећа да је све што се тренутно дешава у свету изазвано игнорисањем принципа који се заснивају на Повељи УН и стандардима који су управо и донети после искустава из Другог светског рата.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала