Ко краде звона са цркава у Бару

© Sputnik / Александар МилачићХрам Св. Јована Владимира у Бару, Црна Гора
Храм Св. Јована Владимира у Бару, Црна Гора - Sputnik Србија
Пратите нас
Крађа звона са више хришћанских цркава у барској општини унијела је немир код грађана Бара, а многи се питају да ли је њихов нестанак уочи католичког, односно православног Ускрса само случајност или порука.

Прво је уочи католичког Ускрса украдено велико бронзано звоно са католичке цркве Свети Вић у барском насељу Гретва, затим је украдено још једно звоно са православне цркве Свете неђеље у Рапу, да би јутрос радници у барском Старом граду примијетили да је нестало звоно и са тамошње цркве Светог Јована.

Из Црквене општине Бар увјерени су да је у питању „синхронизована акција“, али страхују да можда има још цркава са којих су звона скинута.

„У околини Бара, у Спичу, а посебно у Црмници, пуно је цркава на којима су звона. Могуће да је са још неке од њих нестало звоно. Уколико полиција што прије не спријечи ову акцију, каква у овим крајевима није виђена још од времена када је аустријска војска са цркава скидала звона и односила их на претапање, барском крају пријети својеврсни културоцид“, поручили су из Црквене општине Бар.

На случај су реаговали и из Надбискупије барске, истичући да је овакав случај незабиљежен у Бару, те додали да је крађа звона узнемирила припаднике католичке вјероисповијести у тој општини, а путем друштвених мрежа огласио се и археолог из Бара Младен Загарчанин, који такође сумња да је у питању организована акција.

„Колики несој треба да си да украдеш звоно са цркве. Каква биједа и олош. Јутрос су и треће звоно скинули са барских цркава и то са Светога Јована у Старом Бару. Организовати, прескочити зидове, обезбиједити све.. значи, није у питању болест“, казао је Загарчанин.

Полиција је у свим случајевима крађе до сада извршила увиђај, а како преноси локални портал „Бар инфо“, сумња се да иза свега стоји организована група лопова која звона продаје као секундарне сировине. Након овако дрских крађа, како се апелује, прва ствар коју би житељи села у околини Бара могли да ураде, јесте да провјере да ли су на њиховим сеоским или гробљанским црквама нетакнута звона, јер је очигледно ријеч о људима који не намјеравају да се зауставе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала