Путин: Договорићу се с Зеленским о заједничком држављанству

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин очекује да ће успети да се договори са новоизабраним председником Украјине Владимиром Зеленским ако буде говора о заједничком држављанству.

„Одлично“, оценио је шеф руске државе речи Владимира Зеленског о томе да је спреман да изда украјинске пасоше свим Русима.

Москва, поглед на Кремљ - Sputnik Србија
Рано је говорити издавању руских пасоша свим Украјинцима

„Много пута сам говорио да су Украјинци и Руси братски народи и више од тога. Уопште сматрам да је то један народ. Ако будемо имали заједнички пасош, од тога ће имати користи и Руси и Украјинци“, додао је Путин након уручења медаља „Херој рада“.

Он је додао да би било поштено да се бившем председнику Грузије Михаилу Сакашвилију врати украјински пасош.

„Што се тиче слобода, вероватно би било боље да се почне, не са Русима, већ са, на пример, Грузијцима. На пример, било би поштено да се врати украјински пасош човеку који је раније био Грузијац, а данас се сматра Украјинцем. Мислим на Сакашвилија“, додао је Путин.

„Он је на незаконити начин изгубио држављанство, протеран је незаконито из земље. Он би требало да се врати и врате му се нарушена права“, додао је председник Русије. Он сматра да било би добро да се врате права и другим грађанима Украјине који су морали да напусте земљу, спасавајући се од прогона.    

Новоизабрани председник Украјине Владимир Зеленски је раније реаговао на одлуку Русије да упрости издавање пасоша грађанима Украјине, рекавши да Москва тиме „покушава да намами грађане Украјине“. Он је изразио сумњу да ће то многи Украјинци пожелети. Он је такође нагласио да ће Украјина давати украјинске пасоше свима „који су спремни да се боре за слободу“.    

Раније је председник Русије Владимир Путин изјавио да Русија не даје могућност добијања руског држављанства само људима који живе у ЛНР и ДНР, разматраће се могућност да се поједностави издавање руског држављанства за све грађане Украјине.      

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала