Русија се све успешније ослобађа од долара

CC0 / Pixabay / Долар на јарболу
Долар на јарболу - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је за време санкција смањила удео трансакција у доларима за 12,6 одсто у спољној трговини и повећала у евру и рубљима за 26,6, односно 14 процената, показује истраживање консалтинг мреже „Фин експертиза“.
Амерички долар - Sputnik Србија
Америчке злоупотребе ће се тек одразити на долар

Након што су САД увеле санкције Русији, Москва је одговорила политиком смањења зависности од долара у међународним трансакцијама. За пет година удео трансакција Русије у доларима у спољној трговини се смањио до 56,1 одсто (388 милијарди долара), док је у евру и рубљима порастао до 21,9 процената (151 милијарди долара), односно до 20 процената (136 милијарди долара). За 84,6 одсто је порастао број трансакција у другим валутама, њихов удео износи 2,4 одсто.

Приметно је промењен распоред у плаћању у извозу. Удео долара је пао за 15,5 одсто (до 67,3 процената, око 300 милијарди долара). Удео евра је порастао за 90 процената — до 17,3 процената (77 милијарди долара).

Повећао се и удео трансакција у рубљима: број уговора у 2018. години је порастао до 33,3 процената (13,6 процената од свих трансакција) у поређењу са 2013 годином и достигао 60 милијарди долара. Удео других валута у валутној структури извоза је порасла за 63,6 процената, али је као и пре мала и износи свега 1,8 процената од укупне валутне добити.

Како је саопштила председница савета директора „Фин експертизe“ Елена Трубникова, тренд одустајањa од долара и прелазак на рубље у спољној трговини је очигледан. Пи њеним речима, то ће омогућити да руска економија буде чвршћа, заштићенија од санкција.

„У највећој мери се то тиче извоза, јер продаја робе за валуту земље која продаје – то је природан поредак ствари“, објаснила је она.    

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала