Објављен снимак лидера ДАЕШ-а — први од 2014.

© AP Photo / Al-Furqan media Лидер терористичке групе ДАЕШ Абу Бакр ел Багдади
Лидер терористичке групе ДАЕШ Абу Бакр ел Багдади - Sputnik Србија
Пратите нас
Први пут за пет година објављен је видео-снимак лидера терористичке групе ДАЕШ, Абу Бакра ел Багдадија, преноси агенција Ројтерс позивајући се на мрежне ресурсе екстремиста.

Агенција не наводи када и где је тачно направљен видео-снимак који је објављен на интернету. Човек који се појављује на снимку личи на Ел Багдадија, носи дугу проседу браду, чији је доњи део офарбан у црвено. Током разговора са другим учесницима на снимку он признаје пораз ДАЕШ-а у сиријском Багузу — последњој територији која је припадала овој групи.

На снимку који траје 18 минута Багдади се заклео да ће осветити групу убијених и затворених милитаната, тврдећи да је у ову сврху ДАЕШ већ извео 92 операције у осам земаља. Он је додао да су напади у Шри Ланки изведени као освета за Багуз.

​Крајем марта је лист „Араби ел Џадид“, позивајући се на извор у ирачким безбедносним агенцијама, јавио да је Ел Багдади офарбао браду, угојио се и покушава да побегне из Сирије у Ирак.

Сједињене Америчке Државе званично су изјавиле да су савезничке снаге успоставиле контролу над Багузом пре више од месец дана.

Последњих неколико година више пута су се чула саопштења о могућој ликвидацији Ел Багдадија, али нису била потврђена. У августу 2018. године телевизија „Сумарија“ је, позивајући се на извор у ирачким обавештајним службама, јавила да Ел Багдади лежи у постељи након тешког рањавања и да фактички не води групу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала