Аустралијски суд осудио групу која је хтела да се придружи ДАЕШ-у

© Fotolia / WavebreakMediaMicroСуд - илустрација
Суд - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Аустралијски суд осудио је данас на седам година затвора вођу групе мушкараца који су планирали да отпутују моторним чамцем из Аустралије на Филипине како би се придружили борцима ДАЕШ-а.

Роберт Керантонио и још четворица мушкараца прешли су неких 3.000 километара од Мелбурна до Кернса у северном Квинсленду, где су пребацили чамац, пренео је Ројтерс.

Лидер терористичке групе ДАЕШ Абу Бакр ел Багдади - Sputnik Србија
Објављен снимак лидера ДАЕШ-а — први од 2014.

Планирали су да отплове до острва Минданао на југу Филипина да би се придружили исламистичким побуњеницима, али су ухапшени пре него што су напустили Аустралију.

Подухват је био лоше планиран и предодређен на неуспех, навео је у саопштењу судија Врховног суда правде Викторије Мајкл Кроучер.

„С обзиром на неприкладан чамац који је група купила и недостатак пловидбеног искуства, тешко је замислити да би они далеко стигли“, навео је он.

Керантонијева седмогодишња казна, без шансе за условни отпуст пет година и три месеца, најдужа je затворска казна коју су они добили.

„Као вођа групе… и као онај који их је инспирисао да му се придруже, Керантонио сноси много већу моралну кривицу од његових кооптужених“, рекао је Кроучер, пренео је Танјуг.

Керантонио се изјаснио да је крив за планирање путовања на Филипине.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала