„Чујеш ли ово, Џаферовићу“: Додик открива како је протекао састанак са Ердоганом

© AFP 2023 / Adem ALTANПредседавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и члан председништва БиХ Шефик Џаферовић на састанку у Анкари
Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и члан председништва БиХ Шефик Џаферовић на састанку у Анкари - Sputnik Србија
Пратите нас
Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик оценио је веома успешним састанак са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом у Анкари и рекао да је турски председник замолио да нова власт у БиХ буде формирана до краја маја и уважио аргументе Републике Српске због којих се противи уласку БиХ у НАТО.

Он је навео да му је Ердоган након вечере рекао: „Молим Вас да што пре формирате власт.“

„Тада сам се обратио бошњачком члану Председништва БиХ Шефику Џаферовићу и рекао му: Чујеш ли ово“, рекао је Додик, преноси РТРС.

Рекао је и да је Ердоган формирање власти на нивоу БиХ поставио као најважнији приоритет овог тренутка у БиХ, јер, како је навео, сматра да је готово немогуће да се одржавају регионални састанци лидера, ако БиХ не формира власт до краја маја.

„То би требало најпре урадити, а онда се бавити неким другим питањима“, пренео је Додик и додао да СНСД не условљава формирање власти на нивоу БиХ, наводећи да је политика условљавања веома лоша и да удаљава БиХ од европског пута.

Милорад Додик и Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Дупла игра: Ердоган није могао да каже Додику оно што мисли

ЕУ је пре неколико дана у Бриселу саопштила представницима БиХ да уколико не буде формирана власт, нема ни мишљења за даљи пут БиХ ка ЕУ, а лоше је и ради унутрашњих односа који ће се компликовати из низа разлога, подсетио је Додик и додао:

„Спреман сам да завршим причу о формирању власти за дан, а никакав МАП и условљавања нећемо прихватити и немамо намеру да дамо било какав уступак“, нагласио је Додик.

Он је рекао и да РС жели формирање власти на нивоу БиХ и очување система, али да не жели да је било ко условљава за учешће у власти.

„Они који неће да формирају власт и поред става Ердогана, ЕУ и неких други важних институција, морају бити свесни да ће то бити погубно по статус БиХ“, упозорио је Додик.

Он је изјавио данас и да су му људи блиски председнику Турске током посете Анкари пренели да је бивши српски члан Председништва Младен Иванић обећао Ердогану да ће се он постарати за напредак БиХ ка чланству у НАТО.

Додик је истакао да су му људи који прате Ердогана на свим састанцима пренели да је Ердоган на прошлом састанку у Сарајеву са члановима Председништва, чија је тема била НАТО, стекао утисак да БиХ нема ниједан проблем да иде даље ка прикључивању НАТО-у.

„Речено ми је да је на питање Ердогана шта са Републиком Српском и Додиком који се томе противе, Иванић рекао да је то његов проблем, што је јасна намера да ће он завршити тај посао. Жалосно је и јадно да људи који су у име Српске у институцијама БиХ олако заобилазе ставове РС. Неки су олако давали обећање пре избора да је само потребно да НАТО затражи да они дају одобрење и да ће они то урадити. Вероватно су били уверени у своју победу и они би то учинили, али народ је најбоља мера свега“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Приметивши да је некад мислио да Иванић има неку другу улогу, али да сада, ако је тачно све што су му рекли Ердоганови људи, види да је та политика само издаја РС.

Говорећи о састанку у Берлину, коме је присуствовао председавајући Савета министара у техничком мандату Денис Звиздић, Додик је поновио да је проблем у онима који су га позвали, а игноришу БиХ.

„Канцеларка Немачке Ангела Меркел је пре неколико година рекла да је крах мултиетничких друштава, а у Берлину је речено да је једина шанса овакво друштво. То значи да за њих важи једно, а за нас друго. Наравно, Звиздић је са тим сагласан, па је зато и позван, а ја нисам сагласан и зато нисам ни позван“, рекао је Додик, те најавио да би до 15. маја у БиХ или Турској требало да буде одржан састанак са представницима турске фирме која ће добити банкарску подршку за пројектовање ауто-пута Београд-Сарајево.

Додик је подсетио да у јуну почиње изградња трасе од Раче до Кузмина, те навео да је Србија прихватила да изгради најзахтевнији објекат на траси, мост на Сави, а одатле, како је навео, „преузимамо ми“.

„Иста фирма може да продужи посао и сигуран сам да ћемо имати динамичне радове наредних месеци и година на тој траси и да ће бити изграђен за време наших следећих мандата“, рекао је Додик, који је и овог пута истакао значај споразума о повлашћеном извозу 15.000 тона меса из БиХ у Турску, вредан 65 милиона евра, као и обећања Турске да ће одобрити повољан кредит за изградњу аутопута Сарајево-Београд без условљавања трасом, преноси РТРС.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала