Додик поручио из Доње Градине: Нису успели да нас затру, зато смо овде!

© Фото : СрнаДодик у Доњој Градини
Додик у Доњој Градини - Sputnik Србија
Пратите нас
Монструозно страдање у јасеновачким логорима не сме бити заборављено и зато је српска држава синоним за слободу српског народа, рекао је данас председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

У Спомен-подручју Доња Градина, на обележавању Дана сећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац, Додик је подсетио на зло усташког режима и монструозна страдања у Јасеновцу и Доњој Градини, пре свега српског, али и свих осталих народа, преноси РТРС.

„Тек 27 година обележавамо страшно страдање које се догодило пре више од 70 година у Другом светском рату. То говори о намери да се сакрије страшно страдање Срба, Јевреја и Рома, међу којима је било и 20.000 деце“, нагласио је Додик.

Дан сећања, Доња Градина - Sputnik Србија
Доња Градина: Дан сећања на жртве усташког злочина

Он је истакао да су деца убијана на најмонструозније начина, да су жива стављана у вреће, које су завезане бацане у реку Саву, и поручио да се тешко може наћи опрост у срцу за усташе и режим који је починио толике злочине.

„Они су побили милион људи, и ништа! Како је могуће да је неком пресуђено чим је рођен. Ко има то право? Онда нам паметују како треба да смањимо број жртава због мира и будућности. Како да пребројимо оне који су спаљени, бачени у Саву. Њима је то важно, али нама треба да буде још важније“, истакао је Додик.

Рекао је да је државни пројекат НДХ био да побије цео један народ.

„Када би се писала истина, та књига би требало да има 700.000 страница, имена људи који су ту побијени. Када би у средњем веку то чинио Данте, он би рекао да је то пакао. А у 20. веку када су то усташе и фашисти направили, то се зове геноцид и Холокауст“, поручио је Додик.

Он је истакао да је ипак, као и увек, живот победио зло.

„Нису успели да нас затру, зато ми данас овде живимо и учимо о страдању, да нам се никада више, и не само нама, већ било коме, овакво зло не понови“, навео је Додик.

Он је оценио да је важно то што Република Српска и Србија заједно обележавају Дан сећања на страдање јасеновачких жртава, напомињући да је од изузетног значаја то што ће две земље у Доњој Градини саградити велики меморијални комплекс да би сећање на невино страдале било сачувано.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала