Папа Фрања у Бугарској позвао на „револуцију милосрђа“ (видео)

Папа Фрања
Папа Фрања - Sputnik Србија
Пратите нас
Папа Фрања данас је у Софији позвао на „револуцију милосрђа“ засновану на Божјој љубави на својој првој миси у већински православној Бугарској, и рекао да је уверен да ће контакти двеју цркава имати позитиван ефекат на будући дијалог.

Ватикан је пренео процену локалних организатора да је око 12.000 људи присуствовало миси на отвореном у Софији или је гледало пренос на џиновском ТВ екрану на оближњем тргу, преноси АП.

У Бугарској, земљи са седам милиона становника, живи мање од један одсто католика.

У свом обраћању, папа Фрања је рекао да Божја љубав инспирише све да раде за опште добро.

„Та љубав нам омогућава да служимо сиромашнима и постанемо протагонисти револуције милосрђа и службе, способни да се одупремо патологијама потрошачког и површног индивидуализма“, рекао је он.

Папа Фрања, Бугарска - Sputnik Србија
Папа позвао Бугаре да прихвате мигранте (фото)

Папа се данас састао и са бугарским патријархом Неофитом у седишту Синода, пре него што се сам помолио у православној цркви.

Односи између две цркве су срдачни, али не баш топли. Свети синод не учествује у званичном ватиканско-православном теолошком дијалогу и јасно је ставио до знања да неће учествовати ни у каквим заједничким службама или молитвама са Фрањом, наводи АП.

Папа Фрања се осврнуо на ране поделе узроковане хиљадугодишњим расколом који је поделио хришћанство и рекао да је уверен да ће „уз Божју помоћ и у своје време ови контакти имати позитиван учинак на многе друге димензије нашег дијалога“.

Неофит је, међутим, јасно изразио став да ће бугарска црква остати чувар правог хришћанства.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала