Хафтарова војска уништила штаб владе националног јединства у Либији

© REUTERS / Ayman al-SahiliДим се вије након експлозије током борби између припадника међународно препознатих владиних снага и источних снага у либијском Триполију
Дим се вије након експлозије током борби између припадника међународно препознатих владиних снага и источних снага у либијском Триполију - Sputnik Србија
Пратите нас
Ваздухопловне снаге Либијске националне армије Халифе Хафтара извеле су напад на положаје у Триполију и уништиле оперативни штаб владе националног јединства Либије на чијем челу је био Осама ел Џуваили, наводи се у саопштењу прес-центра Оперативног штаба операције Карама Либијске националне армије.

„Напади либијских ваздухопловних снага (ЛНА) укључивали су низ положаја, (међу којима) дипломатски клуб и пут који води до џамије Ел Кахили“, наводи се у изјави.

У саопштењу се додаје да је оперативни штаб Осаме ел Џувалија потпуно уништен и истиче да су напади били „прецизни и директни“.

Либијска национална армија - Sputnik Србија
Либијска национална армија повратила контролу у предграђу Триполија

Хафтар је 4. априла наредио својим снагама да започну офанзиву на Триполи како би се „ослободио од терориста“. Оружане снаге одане влади објавиле су почетак контраоперације „Вулкан гнева“.

Након свргавања и убиства Муамера ел Гадафија 2011. године, у Либији је почела политичка криза. Тренутно је у земљи двовлашће. Парламент који је изабрао народ влада на истоку, а на западу, у главном граду Триполију, налази се Влада националног јединства на челу се Фајезом Сараџом, која је формирана уз подршку Уједињених нација и Европске уније. Власти источног дела земље раде независно од Триполија и сарађују са Либијском националном армијом, која води дуготрајан рат са милитантима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала