Отац идеје о независној Каталонији у посети код првог словеначког председника

© REUTERS/Yves HermanКарлос Пуџдемон
Карлос Пуџдемон - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши каталонски председник Карлес Пуџдемон у петак ће боравити у Љубљани, где ће одржати и предавање у склопу своје кампање за улазак у Европски парламент на скорашњим европским изборима, за шта га је кандидовало више каталонских странака.

Пуџдемон је Љубљану одабрао као једно од првих места у склопу своје кампање, а долази као гост бившег словеначког председника Милана Кучана и досадашњег посланика из Словеније и бившег министра спољних послова Иве Вајгла, објавио је „Форум 21“ својеврсни тинк-тенк који је након повлачења из политичког живота формирао Кучан, а окупља привреднике и утицајне појединце из круга левице.

Карлос Пуџдемон - Sputnik Србија
Пуџдемон: Вратићу се у Шпанију ако будем изабран у ЕП

Пуџдемон је био један од главних иницијатора референдума о независности Каталоније у јесен 2017, који су шпанске власти прогласиле неуставним, а судски прогон је заједно са неколицином колега избегао одласком у Белгију, где од тада живи у изгнанству, пренела је „Хина“.

Пуџдемон сада води странку „Заједно за Каталонију“, а за европског посланика се кандидује уз подршку више сродних странака.

Шпанска изборна комисија му је најпре забранила учествовање на европским изборима, али је ту одлуку поништио Управни суд у Мадриду, а Пуџдемоново право на кандидатуру потврдио је након тога и Уставни суд.

Кучан и Вајгл су били међу водећим словеначким политичарима и људима од друштвеног утицаја који су 2017. отворено подржавали право на самосталност Каталоније и референдум о независности, позивајући се на то да је референдумом независност стекла и Словенија, те су касније осуђивали поступак прогона шпанских власти против каталонских лидера, заступника независности, пренео је Танјуг.

Вајгл и Кучан су у децембру прошле године у Словенији угостили и каталонског лидера Квима Тору, који је том приликом имао и неслужбене сусрете и разговоре са председником парламента Дејаном Жиданом и председником државе Борутом Пахором. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала