Руски високи званичници у Београду: Поносно са грађанима Србије 9. маја

© Sputnik / Јелена ВучићевићВалериј Рјазански, Ненад Поповић и Константин Косачов на конференцији за медије у Влади Србије
Валериј Рјазански, Ненад Поповић и Константин Косачов на конференцији за медије у Влади Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар за иновације и техлошки развој Ненад Поповић састао се данас са високим званичниима Руске Федерације, председником Одбора за спољну политику Константином Косачовом и председником Одбора за социјалну политику Савета Федерације Валеријем Рјазанском.

Поповић је након састанка са гостима из Русије изразио захвалност због њиховог учешћа на прослави Дана победе у Београду и Нишу.

Посебно је истакао значај поруке која се шаље овом посетом, јер се у Русији такође обележава Дан победе, 9. мај, а како је нагласио, гости из Русије су желели да за тај празник буду у Србији.

Акција Бесмртни пук у Београду - Sputnik Србија
„Бесмртни пук“ сутра у Београду и још десет градова у Србији

Министар је подсетио на заједничку прошлост Србије и Русије, заједничко учешће војника у Првом и Другом светском рату, као и на велике губитке које су тада претрпеле обе земље.

„Сутра ће поносно са грађанима Београда и Србије гости из Русије, Косачов и Рјазански да шетају носећи слике својих дедова у ’Бесмртном пуку‘“, рекао је Поповић.

Додао је да је на састанку са гостима из Русије било речи о важним питањима када је реч о сарадњи две државе на политичком и економском плану.

Гости су пренели министру Поповићу чврсту подршку Русије по питању Косова и Мехохије.

„Њихова позиција је апсолутно јака и она се никада неће мењати, Русија штити међународно право“, рекао је Поповић.

Министар је подсетио на резултате трговинског биланса две земље у протеклом периоду и навео да ове године очекује долазак још руских компанија које се баве ИТ технологијама, дигитализацијом и роботиком.

Напоменуо је да сарадња са „Росатомом“ и „Роскосмосом“ иде у добром смеру.

Хеликоптери МИ-35М - Sputnik Србија
СПУТЊИК САЗНАЈЕ: Руски хеликоптери — „убице тенкова“ долетели у Србију

Косачов је новинарима пренео да је 9. мај, као и у Србији, велики празник и у Русији, где ће се у Москви одржати војна парада.

„Али ми смо се са захвалношћу одазвали позиву наших српских пријатеља да дођемо у Београд“, рекао је Косачов.

Захвалио се народу и руководству Србије на неговању сећања на пале руске војнике у Првом и Другом светском рату.

Он је рекао и да је делегација Русије дошла у Србију да потврди непромењивост позиције Москве по питању Косова и Метохије и истакао да су Срби најближи народ Русима у Европи, пренео је Танјуг.

Рјазански је честитао празник свим учесницима Другог светског рата који су се борили против фашизма и напоменуо да је важно сачувати сећање на рат и пале борце, како се ратови више никада не би поновили.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала