Обележавање Дана победе широм света: Војне параде и „Бесмртни пукови“

© Sputnik / Ivan Bulatov„Бесмртни пук“ у Пекингу
„Бесмртни пук“ у Пекингу - Sputnik Србија
Пратите нас
Традиционална шетња „Бесмртни пук“ одржана је у више градова широм света — у Пекингу је у овој акцији учествовало 400 људи, у сиријској Латакији 150, док је у престоници Киргистана на челу колоне био и председник те земље Соронбај Женбеков.

У Пекингу је на челу колоне био амбасадор Русије у Кини Андреј Денисов који је носио слику свог деде, за којег је он рекао да се борио против Немаца у првим редовима.

Свечано отварање изложбе „Дан победе: Херојска времена“ у центру Београда - Sputnik Србија
Изложба „Дан победе: Херојска времена“ у центру Београда (видео, фото)

„Сви ми обележавамо овај дан са сузама у очима, одајемо почаст нашим дедама, прадедама, очевима и свима који су нам донели ту победу. У Пекингу има много руских држављана, много наших комшија и сви ми обележавамо овај дан“, рекао је амбасадор.

Председник Киргистана, који је био на челу колоне у Бишкеку, рекао је да ће сећање на невероватне подвиге наших очева и деда остати заувек у нашим срцима.

У Сирији, према речима организаторке ове манифестације Татјане Алајуе, ова акција је све више препозната из године у годину.

И у Казахстану је обележен овај дан, а председник Касим Жомарт Токајев честитао је грађанима Дан победе и рекао да је неопходно сећати се на све лекције из Другог светског рата.

„Драги суграђани, срдачно вам честитам Дан победе. Овај дан је важан сваком од нас. Наш народ је дао огроман допринос заједничкој победи. Казахстанци су се херојски борили на свим фронтовима, а скоро половина њих се никада нија вратила кућама. Њихова храброст је допринела да се очува мир на Земљи“, истакао је.

Истовремено, у Доњецку је одржана војна парада у част 74. годишњице од победе у Другом светском рату.

Како преносе медији, у паради су учествовале 54 јединице оклопне технике, а окупљени грађани су могли да виде чувену „Каћушу“, али и тенк Т-34.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала