Руски тенк Т-72 — звезда параде у Нишу

© ФотоТенк Т-72
Тенк Т-72 - Sputnik Србија
Пратите нас
На војно-полицијској паради „Одбрана слободе“, која ће поводом Дана победе данас бити одржана у Нишу, премијерно ће бити приказан и руски тенк Т-72, који ће Србија добити на основу војно-техничког споразума с Русијом, изјавио је синоћ српски министар одбране Александар Вулин.

„Имаћемо велико задовољство да читавој Србији покажемо руске тенкове Т-72, које ћемо добити у оквиру војно-техничког споразума који је постигнут између председника Александра Вучића и Владимира Путина и којим ће наше оклопне јединице бити значајно унапређене и ојачане“, рекао је Вулин.

Он је у Дневнику РТС-а рекао и да ће припадници МУП-а и Војске Србије у Нишу показати чиме су опремљени, шта могу и шта умеју, а грађани ће имати прилику да виде и производе домаће одбрамбене индустрије.

Авиони Ј-22 Орао на војној паради у Нишу ГИФ - Sputnik Србија
СПЕКТАКЛ У НИШУ „Мигови“ на небу, руски тенк Т-72 на земљи (фото, видео)

„Приказаћемо и ’шумадију‘, ’мораву‘ и ’пасарс‘ и ’алас‘… Све оно што наша одбрамбена индустрија ради с бројним модификацијама у неким од система који су већ ушли у наше наоружање и који су у прототипу и тек треба да прођу одговарајућу техничку процену и постану део нашег наоружања“, рекао је Вулин.

Он је истакао да ова парада треба да подсети шта смо све дали за слободу.

Министар Вулин је навео да се парада одржава у Нишу по одлуци врховног команданта Војске Србије, јер је Ниш један од градова који су највише страдали — и у Другом светском рату и у ратовима који су дошли после.

„Не треба заборавити да је Ниш имао страшне цивилне жртве током НАТО агресије, али исто тако и велике жртве и допринос у борби за слободу у свим ратовима, које год је Србија водила“, рекао је Вулин.

Он је напоменуо да Србија није само Београд, те да је Ниш велики и важан град који заслужује да у њега дође читава држава, да покаже колико је унапредила своју војску.

Коментаришући то што ове године на паради први пут учествују ветерани ратова деведесетих, министар је рекао да са њима од 2012. године разговара с поносом и поштовањем.

Он истиче да то више нису људи који су, како каже, „морали да крију да су се борили против НАТО-а или да су учествовали у грађанским ратовима током деведесетих на просторима бивше Југославије“.

„То су људи које поштујемо и којима на овај начин одајемо коначно заслужену почаст. О њима се као ни о једној генерацији наших ратника ћутало, као да смо их се стидели. Ми смо поносни на њих. Зато ће поново имати прилику да пред читавом Србијом поносно марширају, јер су се поносно и борили и ми смо поносни на сваког војника, сваког официра, сваког полицајца који је бранио ову земљу“, рекао је Вулин.

На питање да ли ти борци могу да очекују конкретну помоћ од државе, одговорио је да очекује да ће закон о правима бораца убрзо бити у скупштинској процедури и да ће њихова права бити сачувана, а многа и унапређена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала