Додик са Штрахеом: Аустрија подржава војну неутралност БиХ

© Фото / Кристијан Хајнц Штрахе и Милорад Додик
Кристијан Хајнц Штрахе и Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бечу да аустријске власти имају пуно разумевање за став да БиХ треба да остане војно неутрална.

„Аустрија је чланица ЕУ, али није чланица НАTО-а и мени је било значајно да објасним разлоге због којих БиХ треба да остане војно неутрална. Свако сврставање може само да нам штети“, рекао је Додик новинарима након састанка са вицеканцеларом Аустрије Хајнц-Кристијаном Штрахеом.

Додик је истакао да ће Аустрија подржати пут БиХ ка ЕУ и да између две земље нема отворених питања.

Патријарх Иринеј и Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик о учешћу на Сабору СПЦ: То је амбијент против независног Косова

„Веома је важно што сам Штрахеа информисао о ситуацији у БиХ, али и да се ја информишем у вези са перспективама у вези са европским изборима. Они ће се битно одразити на стање у БиХ. У БиХ постоји консензус да се креће ка ЕУ и веома је важна подршка Аустрије, која ће након мишљења Европске комисије, које очекујемо овог месеца, подржати кандидатски статус БиХ“, нагласио је Додик.

Према његовим речима, економска сарадња са Аустријом је веома широка, а разговарано је да на нивоу министарстава буде успостављена додатна сарадња да би били реализовани пројекти у области инфраструктуре и енергетике.

„Значајни инвеститори у сектору малих и средњих предузећа долазе из Аустрије, и значајан број банака са седиштем у Аустрији или са аустријским капиталом учествује у развоју наше привреде и економије. Аустрија је заинтересована за развој и учешће у пројектима у области енергетике и са неким компанијама је већ о томе разговарано. Радо прихватамо аустријске инвеститоре и у Српској и у целој БиХ“, истакао је Додик.

Он је рекао да је обавестио Штрахеа да се у БиХ враћају људи који су били у редовима терористичке организације ДАЕШ и да је то реалан проблем којим треба да се позабаве.

Додик је нагласио да се у БиХ формира нова траса за долазак миграната, за чије прихватање БиХ нема логистику.

„Политика коју води Штрахе дефинисала је укупну политику Аустрије у вези са миграцијама. То је била успешна политика која је подразумевала, пре свега, очување субјективитета и интереса Аустрије. Процене говоре да је овог лета могуће да у БиХ уђе око 50.000 миграната. То је озбиљан проблем који може да утиче на безбедносну, економску и социјалну ситуацију“, нагласио је Додик.

Штрахе је рекао да је на састанку разматрано питање војне неутралности коју аустријске власти подржавају. 

„Разматрали смо и питање војне неутралности, коју потпуно подржавамо. Ми Аустријанци имамо потпуно разумевање за то, и то је веома значајно за спречавање конфликата у будућности“, изјавио је Штрахе.

Беч - Sputnik Србија
Беч не да шницлу: Курц руши 1.000 правила ЕУ

Он је истакао да га са Додиком повезује дугогодишње пријатељство, али да је важно да су разменили мишљења у вези са привредном сарадњом и другим важним питањима, као што су миграције.

„Разматрали смо сарадњу на подручју инфраструктуре, али и остала питања као што је безбедносна ситуација и могућа сарадња, нарочито у погледу обезбеђења спољних граница“, рекао је Штрахе.

Он је истакао да је током лета могуће очекивати нови талас у којем ће доћи до 50.000 нових миграната.

„То је велики изазов и потребно је суочити се са тим проблемом да не би дошло до грешака као 2015. године, када су једноставно пропуштани ти људи. Неопходно је да на подручју безбедносне политике разменимо наша сазнања и искуства, нарочито у погледу заштите границе. Такву сарадњу имамо и са другим државама“, рекао је Штрахе.

Према његовим речима, посебно забрињава што се велики број бивших бораца ДАЕШ-а враћа у БиХ.

„Ова опасност прети БиХ и целој Европи. Веома је важно како се суочити са том опасношћу како би био сузбијан радикални исламизам и исламистички тероризам. Ти људи представљају бомбе које могу кад-тад експлодирати и била би грешка да ништа не чинимо“, упозорио је Штрахе.

Он је нагласио да Аустрија подржава пут БиХ ка ЕУ, као и прикључење целог простора југоисточне Европе.

Додик је позвао Штрахеа да посети Сарајево и Бањалуку, што је он прихватио, али термин посете још није прецизиран.

„Радо сам прихватио тај позив и желим да будем Додиков гост. Надам се да ће то бити могуће до 21. јула“, рекао је Штрахе. 

Вицеканцелар Аустрије приредио је ручак за Додика у хотелу „Сахер“ у Бечу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала