Рамин изненађујући одговор на питање: Шта би ми се десило да дигнем три прста у Тирани

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПремијер Албаније Еди Рама
Премијер Албаније Еди Рама - Sputnik Србија
Пратите нас
Албанци у Албанији и на Косову су браћа која данас живе у две различите државе и треба да се уједине, изјавио је албански премијер Еди Рама.

Рама је, у интервјуу за телевизију „Пинк“, рекао да на то уједињење гледа као на део пута ка ЕУ.

Албански премијер тврди да се залаже за регион без граница.

„Не желим границе са Косовом, Црном Гором, Македонијом, Србијом. Требало би да радимо на томе да омогућимо да се то деси“, навео је Рама.

„Људи, шта вам је, бре!“ Оштар наступ Вучића у Тирани, а тема је Косово

Према његовим речима, Србија мора да се суочи са реалношћу и да призна да је Косово независна и слободна држава.

„Потреба за помирењем је неизбежна, и што више Србија настави да верује у овакав сан да се то није десило или да то може да спречи, то ће бити болније за све“, рекао је Рама.

Рама је рекао да никада није говорио о тзв. великој Албанији, као и да је то термин који је смишљен да би се користио против Албанаца.

Казао је да верује да Срби и Албанци могу да ураде за Балкан оно што су Француска и Немачка урадиле за Европу.

Таксе које су увеле приштинске институције Рама је назвао „политичким вриском“, а коментаришући то што је јавно рекао да је Рамуш Харадинај лагао о притисцима да се укину таксе на српске производе, казао је да је подржао суспензију.

„Био сам означен да сам урадио нешто лоше — од обе стране. Тако су ме означили моји пријатељи Рамуш и такође други у Београду. Ни канцеларка, ни председник Француске, ни ја нисмо заговарали да се укину таксе, већ да се суспендују и да се дâ нова прилика новом поглављу дијалога“, рекао је Рама у интервјуу рађеном после самита у Берлину, а уочи састанка Брдо—Бриони у Тирани.

Рама је признао да је имао проблема због тога што има нормалан однос са председником Србије Александром Вучићем и због тога што га је неколико пута назвао својим пријатељем. Каже да су га неки због тога називали и издајником.

„Једна веома драгоцена ствар у нашем односу је то што смо се сложили да се не слажемо око онога око чега се не слажемо, али да разговарамо на веома отворен пријатељски начин и да живимо са тим нашим неслагањима“, рекао је Рама.

Он се у једном делу интервјуа дотакао и симбола двоглавог орла, рекавши да то не значи ништа лоше за друге, те да је то симбол препознавања Албанаца.

На питање новинарке да ли би се њој нешто десило ако би у Албанији показала три прста, Рама је одговорио: „Вама? Не, никако. Ако би се вама нешто десило, ја бих трчао да вас заштитим“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала