Раскол у „новој цркви“ у Украјини

© Sputnik / Евгений Котенко / Уђи у базу фотографијаПоглавар Украјинске православне цркве Кијевске патријаршије патријарх Филарет
Поглавар Украјинске православне цркве Кијевске патријаршије патријарх Филарет - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидер једне од неканонских црквених структура у Украјини, расколник Филарет Денисенко, изјавио је да постоје несугласице у „новој цркви“.

Филарет тврди да структура на чијем челу је био, а на основу које је створена „нова црква“, и даље постоји.

„Постоји законски механизам за повратак Кијевске патријаршије. Не треба га враћати. Он постоји. Ако постоји патријарх, онда постоји и патријаршија. Кијевска патријаршија. И зато нема потребе за враћањем патријаршије. Патријаршија ће бити. Уверен сам у то“, преноси речи Филарета телевизија „1+1“.

Филарет је рекао да је могуће одвајање нове црквене структуре, након чега ће се формирати „јединствена црква — Кијевска патријаршија“.

Поглавар нове цркве у Украјини Епифаниј Думенко - Sputnik Србија
Поглавар „нове цркве“ у Украјини: Могуће уједињење са грко-католичком црквом

Према његовим речима, због изузетно ретке комуникације са поглаваром „нове цркве“ Епифанијем Думенком, „црква се поделила“.

„Зар је то комуникација? Када сваки дан треба да управљате црквом. Због тога нема комуникације. А зато што нема комуникације, а требало би да је буде, црква се поделила, тако да је сада мој задатак као патријарха да сачувам украјинску цркву“, рекао је Филарет.

Филарет је позвао архијереје на празник Макарија 14. маја, како би проценио ниво подршке у „новој цркви“.

„Нова црква“ Украјине формирана је на „ујединитељском сабору“ у Кијеву у децембру прошле године након спајања две неканонске црквене структуре које делују у земљи. Канонска Украјинска православна црква, на челу са митрополитом Онуфријем, одбила је да учествује у овом догађају.

Руска православна црква назвала је сабор у Кијеву ништавним. Она такође не верује да ће друге помесне цркве признати Епифанија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала