БИХ: Опасност прошла, реке се повлаче

© AP Photo / Дарко БандићПотопљена улица у Санском Мосту
Потопљена улица у Санском Мосту - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Шолак изјавио је данас да не постоји превелика опасност од поплава за грађане и да се реке повлаче у корита.

„Критичних тачака више нема, али смо и даље фокусирани. Може доћи до урушавања објеката услед повлачења воде и слично, али кључна опасност је прошла. Грађани могу да одахну, јер је стање на терену много боље и сада идемо да уклонимо ово што је преостало“, рекао је Шолак за „Кликс“.

Драматичан снимак код Плитвица - Sputnik Србија
Драматичан снимак код Плитвица (видео)

Према његовим речима, хитне службе су радиле целу ноћ, нарочито у Санском Мосту и на подручју Усоре, где су извлачили воду из објеката.

„Оно што је добро, јесте да се вода повлачи, пре свега Сана, у Санском Мосту је испод четири метра, што значи да је ниво воде од јуче опао за 40 центиметара“, рекао је Шолак.

Он је додао да постоји велики број такозваних чепова где се вода задржава и да ће то бити фокус данас и наредних дана.

Активности ће бити усмерене и на испумпавање воде у Унско-санском кантону, Јелаху, Тешњу, Добоју-југ, подручју Средњебосанског кантона и слично.

Како се наводи, слична ситуација је и у Републици Српској, где ниво Сане такође полако опада.

У Босанској Костајници је поплављено десетак домаћинстава и на снази су и даље ванредне мере одбране од поплава, али се очекује побољшање стања.

„Велики проблем представљају подземне воде које морамо да испумпавамо из објеката. За сада нема појаве клизишта или већих одрона“, рекао је Шолак.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала