Јункер о Курцу и „шницлама“: Ово је случај свесне шизофреније

© AP Photo / Virginia MayoЖан-Клод Јункер
Жан-Клод Јункер - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Европске комисије Жан Клод Јункер критиковао је аустријског канцелара Себастијана Курца због његове изјаве о претераној бирократизацији Комисије.

„Сматрам да те тврдње против ЕУ нису нимало на месту“, поручио је Јункер у интервјуу бечком дневнику „Стандард“.

Канцелар Курц је пре неколико дана рекао да би требало избрисати 1.000 уредби Брисела, као што су уредбе о изгледу помфрита, шницли и слично, јер је то претерано наметање беспотребних ствари националним државама.

Јункер је указао да је Европска комисија од 2014. јасно умањила администрацију и да је број предлога уредби смањен за 75 одсто.

Беч - Sputnik Србија
Беч не да шницлу: Курц руши 1.000 правила ЕУ

„Аустријски канцелар, којег сам увек сматрао увереним Европљанином, прикључује се темама оних који не доводе у питање европско деловање, али га масовно критикују. То ме је потпуно изненадило. Не сматрам добрим да се он, који се залаже за Европу, сада прикључује хору противничких гласова“, рекао је Јункер.

Председник ЕК је упозорио Курца да не треба да буде „Европљанин на пола радног времена“. Каже да не разуме што је Курц критиковао уредбу којом треба да се заштите грађани од опасних супстанци код печења шницли.

„Не разумем то, јер је Аустрија подржала уредбу. За мене је то случај свесне шизофреније“, каже Јункер.

Он сматра да иза тих изјава стоји намера ангажовања за Европу, само ако то служи националним интересима.

„Велике ствари се умањују“, критиковао је даље, наводећи да је то опасно пред предстојеће изборе, јер би могло довести до тога да Комисија не може да делује ако утицај екстремних снага с лева и десна у новом Парламенту буде превелик.

Сопствену партијску породицу — Народну партију Европе — Јункер је упозорио на опасност од тражења превелике близине екстремним десничарима и десним популистима, како би се обезбедила подршка Манфреду Веберу.

„Ако се тако нешто деси, не бих иступио из своје странке, Хришћанско-социјалне уније у Луксембургу, али бих моју партију позвао да напусти Народну партију Европе“, поручио је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала