Процурио снимак како хрватска полиција „третира“ мигранте и враћа их назад у БиХ

© AP Photo / Darko BandicПолицајци возе на коњима иду испред миграната након што су прешли из Хрватске, у Добова, у близини граничног прелаза између Хрватске и Словеније у уторак, 20. октобра, 2015. године.
Полицајци возе на коњима иду испред миграната након што су прешли из Хрватске, у Добова, у близини граничног прелаза између Хрватске и Словеније у уторак, 20. октобра, 2015. године. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Из шуме излазе граничари с хрватским униформама и група од 30 особа с ранцима и покривачима. Граничари их заустављају и враћају према Босни.

Снимак је настао крајем априла на граничном делу северне Босне који се не контролише.

Новинари информативне емисије „Рундшау“ који су радили причу, казали су како су забележили четири враћања избеглица у два дана. Реч је о око 70 особа које су, како кажу, углавном из Пакистана, Алжира и Авганистана.

Разговарали су са мигрантима који су им рекли да су их граничари вратили с хрватске границе без икаквог поступка, те да су користили силу.

Главни захтев за измену спорног Закона је да извршење не увећева проблем који људи већ имају. - Sputnik Србија
„Где да ме депортујете, кад сам одавде?!“ Мигранти у својој земљи

„Покупили су нас у шуми, сместили у комби и довезли до границе. Путовање је трајало око два сата. Уништили су нам мобилне и палицом нас ударали и гурали на територију Босне“, рекао је млади Пакистанац.

Тврди да су им одузели и новац. О насиљу које спроводе хрватски граничари над мигрантима писале су и извештавале бројне невладине организације већ годину дана.

Авганистанска породица с малом децом говорила је како су их хрватски полицајци зауставили у шуми. Уперили су пиштољ у њих и рекли: „Стоп.“

„Били смо престрављени и плакали смо. Тражили смо азил, а они су се насмејали и рекли да ћемо добити азил, али босански“, казао је дечак.

Екипа емисије „Рундшау“ разговарала је са више од стотину миграната и избеглица. Сви су изјавили како су били спречени да затраже азил у Хрватској.

„Дали смо снимке стручњацима за миграције и организацијама које се баве заштитом људских права. Немачки истраживач Маркус Енглер је јасно рекао да ово представља кршење међународних права и права ЕУ. Истакао је како Хрватска није изолован случај и да се ова пракса примењује на спољним границама ЕУ“, казали су новинари.

Хелсиншки одбор је јасно назначио како сваки мигрант, па и ако илегално пређе границу, мора бити саслушан, а његов случај истражен. Људи не смеју бити избачени насред шуме или поља.

„Видео-снимак јасно показује да је реч о колективном протеривању, што је незаконито. Враћање миграната без присуства БиХ власти такође представља кршење граничног споразума“, казао је новинар-истраживач.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала