Истраживање: Већина у ЕУ верује у распад Уније у наредних 20 година

© Sputnik / Alex MacNaughtonЗастава ЕУ у Лонодну поред зграде парламента
Застава ЕУ у Лонодну поред зграде парламента - Sputnik Србија
Пратите нас
Већина Европљана верује да би ЕУ могла да се распадне у наредне две деценије, показала је студија Европског савета за спољне односе (ЕЦФР) и међународне фирме за истраживање тржишта и анализу података „Југов“.

Студија, у коју је било укључено више од 60.000 људи из 14 земаља-чланица ЕУ, показала је и да значајан број испитаника сматра да је „реална могућност“ да у наредној деценији избије рат између две земље ЕУ.

Истраживање је показало да је ниво подршке чланству у ЕУ висок, али да влада песимизам када је у питању будућност блока.

У свакој држави-чланици, осим у Шпанији, већина гласача верује да ће се ЕУ распасти у наредних 10 до 20 година, наводи се у студији.

Поглед на Балаклавску увалу и тврђаву Чембало у Балаклави - Sputnik Србија
Најновија анкета: Крим је руски, сматра све више Британаца, Француза и Немаца

Како се прецизира, у Француској 58 одсто испитаника сматра да је реално да ће се блок распасти у року од две децније, с чиме је сагласно 57 одсто Италијана и Пољака.

Чак је и у Шпанији 40 одсто испитаника рекло да је реална могућност да се ЕУ распадне.

Истраживање је показало да већина Европљана, уколико се ЕУ распадне, као највећи губитак види колапс јединственог тржишта, а потом питање слободног путовања преко граница и слободе за живот и рад у другим земљама.

Значајан број испитаника је казао и да је рат између земаља ЕУ „реална могућност“ у наредној деценији.

Највећи број њих је у Аустрији, где је 38 одсто испитаника рекло да мисли да би рат могао да избије у наредних 10 година, док у Француској тај број износи 35 одсто, а у Румунији 31 одсто.

Уверење да би могао да избије рат између чланица ЕУ нарочито је снажно међу младима, преноси Си-Ен-Би-Си.

У Аустрији и Румунији половина испитаника од 18 до 24 године верује да је рат између две чланице ЕУ могућ, с чиме је сагласно 46 одсто најмлађих испитаника у Француској.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала