Скупштина Србије одбацила приштинску резолуцију

© Sputnik / Ивана АнтићСкупштина Србије
Скупштина Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Одбор за Косово и Метохију и Одбор за одбрану и унутрашње послове одбацили су данас резолуцију приштинских власти о осуди наводног геноцида који је Србија починила током последњих сукоба на КиМ.

У саопштењу са седнице два одбора, која је била затворена за јавност, наводи се да је она неприхватљива, да је заснована на бруталним лажима, да застрашује српски народ и да распирује мржњу према српском народу и Србији.

Оцењује се да актуелну ситуацију на АП Косово и Метохија карактерише усложњавање безбедносних прилика, посебно због једностраних потеза Приштине, као што је усвајање скупштинске резолуције о ратним злочинима Србије на Косову.

Како се наводи, одбори су размотрили информацију Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране и Безбедносно-информативне агенције о актуелној безбедносној ситуацији на АП Косово и Метохија, са посебним освртом на угрожавање безбедности од стране радикалних исламиста и џихадиста.

Косово парламент - Sputnik Србија
Директна претња: Шта ће се десити Србији ако не призна Косово

У дужем периоду, упозорава се, један од значајнијих безбедносних изазова представља присуство вехабијско-селафијских групација, које делују са позиција радикалног ислама.

Како се истиче, са територије АП Косова и Метохије, имајући у виду број становника, највише је екстремиста који су отишли да се боре у редовима терористичке групације „Исламске државе“.

„Повратници су у стању да наставе са терористичким активностима. Деловање припадника вехабијског покрета, повратника са Блиског истока и екстремиста депортованих из Западне Европе, озбиљан су чинилац угрожавања безбедности на АП Косово и Метохија“, упозорава се у саопштењу.

За сада, како се истиче, нема сазнања о конкретним претњама и плановима за извођење напада на српско становништво на АП Косово и Метохија, од стране радикалних исламиста и џихадиста, али постоји реална опасност од терористичких напада мањих размера од стране радикализованих појединаца.

Одбор за Косово и Метохију и Одбор за одбрану и унутрашње послове захтевају од представника међународне заједнице на АП Косово и Метохија да посвете максималну пажњу свим облицима угрожавања безбедности, посебно српског народа на АП Косово и Метохија, који је најугроженији.

Одбори такође траже да се на време предузму све активности на спречавању реализације евентуалних насилних планова од стране екстремиста, радикалних исламиста и џихадиста.

„Одбор за Косово и Метохију и Одбор за одбрану и унутрашње послове ће наставити да континуирано прате безбедносну ситуацију на АП Косово и Метохија“, наводи се у саопштењу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала