Око хиљаду верника изашло да подржи изградњу храма у Јекатеринбургу

© © Фото : Екатеринбургская ЕпархияГрађани на месту изградње храма у Јекатеринбургу
Грађани на месту изградње храма у Јекатеринбургу - Sputnik Србија
Пратите нас
Око хиљаду православних верника, међу којима су и свештеници, окупило се на тргу око Свердловског театра драме у Јекатеринбургу у знак подршке изградњи Храма Свете Катарине, саопштила је Јекатеринбуршка епархија.

„После вечерњег богослужења из многих храмова верници су се окупили и дошли на место изградње храма, како би подржали идеју о његовој изградњи“, испричала је једна од верница.

Према њеним речима, православни верници су желели да изађу на трг од првог дана протеста, али су их власти замолиле да то не чине, јер би долазак неколико хиљада људи на то место погоршао ситуацију.

Протести поводом изградње храма у Јекатеринбургу - Sputnik Србија
Протест због изградње храма у Јекатеринбургу — Путин понудио решење

Она је додала да је неразумевање међу грађанима настало због одсуства информација о пројекту за изградњу храма.

„Надамо се да ће се мир и слога обновити у нашем граду и да ћемо изградити храм, изградити трг, лепу, добро уређену обалу“, навела је она.

Први протести против подизања Храма Свете Катарине на месту трга у центру Јекатеринбурга одржани су 13. маја.

Гувернер Јекатеринбурга Јевгениј Кујвашев је саопштио да су се „људи сукобили с чуварима трга, срушили ограду, одбили да оду и тражили да се сачува трг“.

Лидер региона је позвао сукобљене стране на дијалог и позвао на састанак представнике и присталица и противника изградње храма. Након преговора власти су саопштиле да не виде правне основе за прекид изградње.

Председник Русије Владимир Путин је предложио да се спроведе испитивање јавног мњења међу житељима у Јекатеринбургу и да се на основу тога донесе одлука о изградњи храма на једном од градских тргова.

Руководилац Фондације Свете Јекатерине, која је иницијатор пројекта, саопштио је да је припрема за изградњу храма обустављена током испитивања јавног мњења. Градске власти су потврдиле да ће бити спроведене две независне анкете о изградњи храма.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала