Вила на Ибици, лепа „Рускиња“ и невиђена кампања како је „Русија окупирала Аустрију“

Пратите нас
Владајућа коалиција у Аустрији нашла се под ударом након што је процурио видео-снимак на ком се види заменик канцелара Хајнца Кристијана Штрахеа како наводно преговара са „нећаком једног руског олигарха“. Многи су на Западу пожурили да за све окриве — Русију.
Протест у Бечу - Sputnik Србија
Беч: Око пет хиљада људи на улицама због новог политичког скандала

Видео-снимак приказује састанак који је у јулу 2017. године одржан у једној вили на Ибици, где су Хајнц Кристијан Штрахе и његов штићеник Јохан Гуденс наводно договарали сумњиве послове са неидентификованом женом.

Разговор је наводно трајао сатима, а једна од опција које су, према неким наводима, разматране, односила се на план да мистериозна жена и њен „пратилац“ купе деонице у једном од водећих аустријских таблоида — „Кронен цајтунгу“ и да преко тог листа подрже Штрахеову странку ФПО (Слободарска партија) на изборима који су одржани у октобру 2017. године.

Слободарска партија је постала трећа по снази у Парламенту, а ушла је у владајућу коалицију. У замену за услуге, политичари су рекли да би грађевински бизнис ове жене добио подршку Владе када странка дође на власт. Политичари су наводно разговарали и о томе како да заобиђу аустријске законе о транспарентности политичких донација, како би новац упумпавали преко добротворних акција.

Опозиција је због скандала позвала на раскид владајуће коалиције, што би могло да доведе до ванредних избора. 

Након објављивања скандала, многи су на Западу пожурили да и у овом случају виде нови „Рашагејт“ (russiagate — политички скандал иза ког стоји Русија), пише РТ. Они тако наводе да је ово доказ да је Москва „купила или потплатила ФПО“, како би се уништила аустријска слободна штампа. Кључни „доказ“ је то што су Штрахе и Гуденс разговарали са особом која је описана као „нећака руског олигарха“.

Аустријски вице-канцелар Хајнц-Кристијан Штрахе - Sputnik Србија
Циљани политички атентат: Штрахе поднео оставку

Немачки медији, који су први објавили снимак, наводе да је жена говорила руски и енглески. То оставља прилично широко поље опција ко би она могла да буде, а не само рођака бизнисмена под контролом Кремља, преко којег је руска Влада желела да утиче на Аустрију, пише РТ.

Сам Штрахе је у суботу рекао да је жена која је говорила руским језиком летонска држављанка, која је Гуденсу рекла да су она и њена ћерка хтеле да се преселе у Беч како би обезбедиле састанак. 

Чланак у „Шпиглу“ наводи и да је видео-снимак очигледна намештаљка за лидере ФПО. Скандал је, згодно, избио само неколико дана пред изборе за Европски парламент у Аустрији и могао би озбиљно да оштети резултат ФПО.

У сваком случају, чак и да је „нећака“ била агент руске Владе, она изгледа и није успела да укључи Штрахеа и Гуденса у план о ометању аустријских избора. Судећи према свим извештајима, никакав договор није постигнут на састанку. Када је реч о таблоиду „Кронен цајтунг“, он јесте делимично променио власничку структуру након овог састанка, али то се десило у јесен 2018. године, а купац је био аустријски предузетник Рене Бенко, који је „Шпиглу“ рекао да је куповина била строго комерцијална.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала