Италија доноси уредбу о затварању лука за чамце с мигрантима

© AP Photo / Marco Costantino/ANSAБрод са 629 миграната из Африке неће да приме Италија и Малта
Брод са 629 миграната из Африке неће да приме Италија и Малта - Sputnik Србија
Пратите нас
Италијанско Министарство унутрашњих послова саопштило је да ће наставити са новом уредбом којом се формализује затварање италијанских лука за хуманитарне групе које спасавају мигранте, чак и након што су истражитељи за људска права УН рекли да Италија тиме крши међународни закон.
Италија ЕУ - Илустрација - Sputnik Србија
Поприште сукоба Италије и Француске сада је у Африци, а потрес ће осетити Европа

Како је навело Министарство, уредба је била неопходна и хитна и очекује се да буде одобрена на седници Владе у понедељак, преноси АП.

У писму које је високи комесар за људска права УН упутио Италији пре неколико дана тражи се од Италије да одустане од уредбе, називајући је „још једним политичким покушајем да се криминализују операције потраге и спасавања“.

У писму се наводи и да уредба даље интензивира непријатељску климу и ксенофобију према мигрантима.

Министар унутрашњих послова Матео Салвини предложио је уредбу уочи одржавања избора за Европски парламент, на којима се националистичке и антимигрантске странке надају да ће остварити добре резултате.

Иначе, уредба предвиђа да Министарство унутрашњих послова одбрани или забрани улазак у италијанске територијалне воде било ког брода из безбедносних разлога, а предвиђена је и казна до 5.500 евра за сваки транспорт миграната.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала