Игор Јурић: Победа, али и горак укус због политизације

© Sputnik / Срђан МиловановићИгор Јурић
Игор Јурић - Sputnik Србија
Пратите нас
Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијана Јурић“, који је покренуо иницијативу да се за убице и силоватеље деце уведе казна доживотног затвора, а коју је Скупштина у оквиру измена Кривичног законика усвојила, рекао је Танјугу да је желео да се око тог предлога сви уједине.

„Осећам се чудно и помешана су ми осећања. Ово је требало, и на неки начин и јесте, да буде победа грађана који су се удружили око једне идеје — да се заштите деца. Са друге стране, осећам горак укус, зато што сам сматрао да то не сме да се исполитизује, а на крају није испало тако“, рекао је Јурић.

Он сматра да ће се у наредним годинама тек показати колико је доношење овог закона било важно.

Суд илустрација - Sputnik Србија
У Србији уведена доживотна робија за најтежа кривична дела

На питање како тумачи то што су поједини посланици подржали иницијативу, али се нису појавили на гласању, Јурић каже да је сматрао да ће безбедност најмлађих ујединити друштво, а да се испоставило да није тако.

„Желим да захвалим свима који су подржали овај закон у моменту када је њима одговарало. Нека им буде на савести зато што данас нису били у Скупштини“, рекао је Јурић.

За измене Кривичног законика данас су гласали посланици владајуће већине, присутни посланици Српске радикалне странке, посланик Ђорђе Вукадиновић, посланице ЛСВ Олена Папуга и Нада Лазић, док је посланик ДС Радослав Милојичић прво најавио подршку, али је ипак одлучио да не гласа.

Део опозиције који бојкотује Парламент није ни данас био у Скупштини, а међу њима је било оних који су потписали иницијативу Игора Јурића.

Јурић је захвалио председнику Србије Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић, министрима Нели Кубуровић и Небојши Стефановићу који су препознали иницијативу грађана и подржали њихове захтеве.

Такође, захвалио је посланицима који су данас гласали „за“, као и новинарима који су омогућили да се чује њихов глас.

„Ово је једна велика победа грађана Србије. Показали смо да удружени можемо да урадимо много добрих ствари“, истакао је Јурић.

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене Кривичног законика којим се укида казна затвора од 30 до 40 година и уводи доживотна казна затвора за најтежа кривична дела.

Доживотна казна је предвиђена за тешко убиство, силовање, обљубу над малолетном особом, трудницом и немоћним лицем, што је у складу с предлогом Фондације „Тијана Јурић“, који је подржало око 160.000 грађана.

Доживотна казна затвора проширена је и на сва друга кривична дела за која је према важећем закону предвиђена казна од 30 до 40 година.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала