Макрон поново упозорио на опасност од распада ЕУ

© REUTERS / PHILIPPE WOJAZERЕмануел Макрон
Емануел Макрон - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Француске Емануел Макрон је у разговору с представницима регионалних медија поновно упозорио на велику опасност од распада Европске уније, правдајући тако своје учешће у кампањи за европске изборе, а што опозиција отворено критикује.

Макрон је изабран 2017. године за француског председника и стално је заговарао проевропски став и сматрао да ЕУ треба реформисати.

У разговору који је објавило четрдесетак регионалних дневника он тумачи зашто није само посматрач него и учесник ових избора, пренео је „Индекс“, позивајући се на Хину.

Макрон истиче да су ови избори најважнији након 1979. године, јер се Унија нашла пред великом опасношћу.

Ангела Меркел - Sputnik Србија
Меркелова: ЕУ више није подељена, свет се мења — треба јој нова позиција

„Ако као председник државе допустим да се распадне Европа која је изградила мир и донела напредак, бићу одговоран пред историјом“, оценио је Макрон.

Уз то, он је предложио да се након избора одржи европски утемељитељски сабор на којем ће учествовати челници и грађани како би утврдили стратегију Европе у идућих пет година, па и измене уговора које би из тога могле проистећи.

Одговарајући на питање о заштити животне средине, Макрон је предложио опште опорезивање керозина у Европи.

Француски председник је заједно са вођом португалских социјалиста Антонијом Костом у понедељак позвао на стварање велике коалиције напредњака која би се супротставила онима који желе да Европу униште национализмом.

Макроново уплитање у кампању, које је ишло чак до тога да је био на предизборном плакату своје странке, критиковале су све опозиционе странке.

„Макрон злоупотребљава председничку дужност и понаша се као прави вођа клана“, написао је на свом налогу на Твитеру носилац листе „Националног окупљања“ Жордан Бардеја, додајући да је то противрепубликанско и уједно крајње нелојално понашање.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала