„Само не дирајте дугме!“ Репортер Спутњика у млазном оделу човека који лети (видео)

© Фото : Лола Ђорђевић„Тешко је и смрди на керозин!“. „Само не дирајте дугме!“ Новинарка Спутњика Сенка Милош имала је јединствену прилику да обуче млазно одело.
„Тешко је и смрди на керозин!“. „Само не дирајте дугме!“ Новинарка Спутњика Сенка Милош имала је јединствену прилику да обуче млазно одело. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Британски иноватор Ричард Браунинг, чувени „Ајронмен“, у свом специјалном млазном оделу прелетео је Савско језеро. Репортер Спутњика једини је имао прилику да проба млазно одело човека који је испунио вековни сан и полетео.

Браунинг је са још једним колегом полетео изнад Аде Циганлије у посебном оделу које је сам направио — оделу које пркоси силама гравитације.

Лет чувеног иноватора приређен је као увод за скуп „Ворлд мајндс“, који ће у четвртак у Народном позоришту окупити 400 најумнијих људи света. Они се већ 12 година састају у Швајцарској, а сада су одлучили да се, како кажу, окупе у земљи која је, кад је реч о примењеној науци, земља светске класе.

© Sputnik / Алекандар МилачићРичард Браунинг инспирацију за прављење млазног одела нашао је у раду свог покојног оца, који је био аеронаутички инжењер.
Ричард Браунинг инспирацију за прављење млазног одела нашао је у раду свог покојног оца, који је био аеронаутички инжењер. - Sputnik Србија
Ричард Браунинг инспирацију за прављење млазног одела нашао је у раду свог покојног оца, који је био аеронаутички инжењер.

Новинаре, али и бројне гледаоце који су дошли на Аду Циганлију да виде летећег човека највише је занимало да ли млазно одело ускоро може да постане доступно свима.

„Чули сте, ово је веома бучно. И први моторни аутомобили, када су направљени, били су прилично бучни у поређењу са коњима. Ово одело вероватно је неприкладно за одлазак у продавницу, или да њиме одведете децу у школу. Не маримо много због тога, ово је први корак, можда ће једнога дана и бити доступно свима, ако се то догоди — сјајно“, каже Браунинг.

© Sputnik / Александар МилачићНајвећа новина коју ћу уградити на новом моделу одела су крила. Она ће додатно повећати брзину летења, али и смањити потрошњу горива.
Највећа новина коју ћу уградити на новом моделу одела су крила. Она ће додатно повећати брзину летења, али и смањити потрошњу горива.  - Sputnik Србија
Највећа новина коју ћу уградити на новом моделу одела су крила. Она ће додатно повећати брзину летења, али и смањити потрошњу горива.

Док је његов колега након само неколико секунди проведених у ваздуху изгубио равнотежу и упао у воду, Браунинг је успешно прелетео на други крај обале, где се стрпљиво фотографисао са свима који су то желели.

Он је објаснио да је други летач упао у воду јер се превише оштро окренуо и изгубио висину, након чега се отворио прслук за спасавање, како не би потонуо због претешке опреме.

Тешка опрема је највећи недостатак изума који може да промени свет, зато Брунинг ради на новом, побољшаном моделу.

© Sputnik / Александар МилачићСви су желели да се сликају са Ричардом, посебно српски изумитељи који су допутовали из разних делова Србије.
Сви су желели да се сликају са Ричардом, посебно српски изумитељи који су допутовали из разних делова Србије. - Sputnik Србија
Сви су желели да се сликају са Ричардом, посебно српски изумитељи који су допутовали из разних делова Србије.

„Једна од највећих новина које ћу увести су крила. Она ће додатно повећати брзину летења, али и смањити потрошњу горива. Такође, радимо и на електричној верзији, којом је тешко постићи исте перформансе, али је ипак израђујемо“, навео је Браунинг.

За постизање вертикалног лета Ричард Браунинг користи минијатурне млазне моторе које покреће керозин, а рукама контролише правац и брзину лета.

Инспирацију за прављење млазног одела нашао је у раду свог покојног оца, који је био аеронаутички инжењер. Пројекат је на почетку деловао као нешто немогуће, а данас, две године касније, иза њега је 80 летова у 24 земље.

Мимо протокола, британски иноватор дозволио је репортеру Спутњика да проба његово одело и кацигу унутар које се на дисплеју прати потрошња горива.

„Само не дирајте дугме!“, викнуо нам је Ричард Браунинг, али је и обећао, када се поново видимо, Спутњик ће да полети!

© Фото : Лола ЂорђевићСенка Милош
Сенка Милош  - Sputnik Србија
Сенка Милош

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала