Огласила се „фатална Српкиња“ за коју кажу да је „срушила“ аустријску владу

© AFP 2023 / SPIEGEL and Sueddeutsche ZeitungХајнц-Кристијан Штрахе на компромитујућем видеу због којег је пала аустријска влада
Хајнц-Кристијан Штрахе на компромитујућем видеу због којег је пала аустријска влада - Sputnik Србија
Пратите нас
Тајана Гуденус, Српкиња из Хрватске која се појављује на снимку због ког је пала аустријска влада, огласила се преко адвоката, рекавши да није одговорна.

Она је рекла и да ни на који начин није утицала на догађаје који су довели до оставке вицеканцелара Хајнц-Кристијана Штрахеа.

„Ја нисам одговорна за пад аустријске владе, нити сам на било који начин утицала на догађаје који су довели до политичких последица и оставке вицеканцелара Савезне Републике Аустрије“, навела је Тајана Гуденус у писаној изјави, а преноси „Дневни аваз“.

Министар унутрашњих послова Италије Матео Салвини и аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе - Sputnik Србија
Прети ли после случаја „Штрахе“ — велики удар на европску десницу

Писмом се огласила и адвокатска канцеларија Стојковић, које заступа Тајану Гуденус, и која је навела да „означавањем њихове клијенткиње као некога ко својом ’фаталном привлачношћу‘ утиче на политичка догађања, односно као некога ко представља толико моћну фигуру која је у могућности да својим понашањем доводе до пада владе једне од водећих држава Европске уније, она постаје мета и угрожава се њена безбедност“.

Тајана Гуденус је супруга шефа посланичког клуба ФПО Јохана Гуденуса, једног од актера у компромитујућем видеу, насталом на Ибици. Како пише „Дојче веле“, реч је о младој жени која потиче из српске породице из Хрватске. Наводи се да је Татјана Гуденус, рођена Тајчић, заједно с породицом избегла у Бањалуку након почетка рата 1992. године.

„Индекс“ подсећа да се на снимцима који су објавили немачки листови „Шпигл“ и „Зидојче цајтунг“, Штрахе и његов сарадник Јохан Гуденус, који је у међувремену такође поднео оставку на све функције, 2017, два месеца уочи парламентарних избора у Аустрији, у вили на Ибици разговарали са једном женом која се представља као рођака руског олигарха који жели да уложи 250 милиона евра у аустријску привреду.

​Два немачка листа објавила су тајно снимљени видео на Ибици у ком Штрахе у разговору с једном наводном руском предузетницом за новац нуди предности при додели јавних конкурса. Иако је, како се наводи, она поновила да је реч о илегалном новцу, Штрахе и Гуденус су јој понудили да купи најтиражнији аустријски дневник Кронен цајтунг, пренео је Б92

„Ако три недеље уочи избора преузмете ’Кронен цајтунг‘ и подржите нас да дођемо до врха, онда можемо причати о свему“, рекао је Штрахе у видеу.

На том снимку поменуте су и Хрватска, за коју је Штрахе рекао да је „сра*е“, и Србија, за коју је Рускињи рекао да бежи што даље од те земље.

Епилог тог скандала је да је пала влада. Ипак, Штрахе досад није демантовао нити једну реч из тог видеа. Једино што је рекао је да никакав закон није прекршен и да је био под дејством алкохола.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала