НАТО покушава да подстакне обичне Европљане да „одреше кесу“

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаПредседник комитета Савета Федерације за одбрану Франц Клинцевич
Председник комитета Савета Федерације за одбрану  Франц Клинцевич - Sputnik Србија
Пратите нас
Нова војна стратегија НАТО-а сведочи о томе да Алијанса не намерава да сарађује с Москвом, изјавио је члан Одбрамбеног комитета Савета Федерације Франц Клинцевич.
Заседање Савета Русија-НАТО на нивоу министара одбране у седишту НАТО-а у Бриселу - Sputnik Србија
Војни комитет НАТО-а одобрио нову стратегију Алијансе

„Мислим да је саопштење о такозваној новој концепцији НАТО-а, које је изнео генерални секретар блока, очигледни информациони фејк. Његов циљ је да подгреје интересовање обичног европског човека за дејства НАТО-а као заштитника западних вредности од непостојеће руске претње, наводећи га да ’одреши кесу‘“, рекао је Клинцевич.

Према његовом мишљењу, Русија не мора под хитно да реагује на Столтенбергову изјаву.

„Истовремено, поново смо се уверили да НАТО није усмерен на конструктивни дијалог с Русијом и сва наша дејства за јачање одбрамбене способности не само да су оправдана, него и животно важна“, рекао је Клинцевич.

НАТО је одлучио да усвоји нову војну стратегију, саопштио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, објаснивши да је одлука донета због „нуклеарне претње“ из Русије и нових изазова на истоку и југу. Према Столтенберговим речима, нова стратегија је потребна да би се потпуно заштитиле земље-чланице Алијансе и обезбедила стабилност у будућности.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу изјавио је раније да НАТО покушава да представи Русију као главну претњу Западу, што је, како је истакао, апсолутно измишљено. Он је додао да практична дејства Алијансе, као што су освајање војне инфраструктуре у близини руских граница и јачање активности у Црном и Балтичком мору, „воде расту напетости и захтевају адекватну реакцију руске стране“. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала