Јавио се аутор Штрахеовог снимка: Зашто сам направио „Ибица видео“

© REUTERS / Leonhard FoegerХајнц-Кристијан Штрахе
Хајнц-Кристијан Штрахе - Sputnik Србија
Пратите нас
Адвокат из Беча изјавио је да су видео-снимци због којих је аустријски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе морао да поднесе оставку резултат истраживачког новинарства и не види ништа лоше у томе, пише аустријски „Курир“, позивајући се на писмо добијено од његовог адвоката Ричарда Сојера.

Како пише аустријски лист, адвокат је, у писму упућеном медијима преко свог браниоца, истакао да је „Ибица видео“ пројекат мотивисан цивилно-друштвеним разлозима, и да је „корачао путем истраживачког новинарства“.

Вице-канцелар Аустрије Ханс Кристијан Штрахе - Sputnik Србија
Огласио се Штрахе

Ово писмо је одговор на кривичну пријаву коју је Штрахе поднео против три лица, од којих су два позната, а то су адвокат и један бечки детектив, док идентитет наводне нећаке руског милијардера није утврђен.

„Везано за видео, желим да кажем да је употреба скривених камере у циљу разоткривања злоупотреба у истраживачком новинарству дозвољена“, наводи се у писму.

Међутим, како пише „Курир“, нејасно је да ли адвокат поседује прес-картицу и да ли је нешто раније објављивао.

„У сваком случају, мој клијент није починио никакво кривично дело, нити је у таквом учествовао“, наводи се у Сојеровом писму.   

Подсетимо, медији који су објавили скандалозни материјал указали су на то да је снимљени састанак био „замка“ за политичара, који се, заједно с Слободарском партијом Аустрије, залаже за укидање санкција Русији и нормализацију односа с Москвом.

Штрахе, који је ситуацију назвао намерним политичким убиством, био је приморан да поднесе оставку. Аустријски канцелар Себастијан Курц прекинуо је коалициону сарадњу са Штрахеовом партијом и најавио ванредне парламентарне изборе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала