Ирак понудио да буде посредник између Ирана и САД

© Sputnik / Igor Mikhalev / Уђи у базу фотографијаБагдад
Багдад - Sputnik Србија
Пратите нас
Ирачки министар спољних послова Мохамед ел Хаким понудио је данас да Ирак буде посредник између Ирана и САД усред повећаних тензија између двеју држава и навео да ће Багдад радити на томе да дође до задовољавајућег решења.

Ирански министар спољних послова Џавад Зариф са ирачким колегом Мухамедом Алхакимом - Sputnik Србија
Иран предлаже државама Персијског залива пакт о ненападању
„Покушавамо да помогнемо и да будемо медијатори“, рекао је Хаким на заједничкој конференцији за новинаре у Багдаду са министром спољних послова Ирана Џавадом Зарифом, пренео је АП.

Хаким је, осврћући се на америчке санкције, навео да не верује да је „економска блокада“ плодотворна и објаснио да је Ирак против једностраних корака Вашингтона.

Последњих недеља су тензије између Вашингтона и Техерана довеле до тога да Америка пошаље у Персијски залив носач авиона и бомбардере Б-52, због још необјашњене претње из Ирана.

САД планирају и да пошаљу још 900 војника, уз 600 који се већ налазе на Блиском истоку.

Ирански министар спољних послова Џавад Зариф, који је у посети Багдаду, рекао је нешто раније да ће се Техеран снажно бранити против сваке војне или економске агресије и позвао је европске државе да ураде више на очувању нуклеарног споразума са Ираном, пренео је Танјуг.

Према речима Зарифа, његова земља жели да изгради уравнотежене односе са заливским арапским суседима и предложио је склапање савеза о ненападању са њима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала