Вучић: Нисам говорио о војној интервенцији, већ да ће Србија заштитити српски народ

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Ни у једном тренутку нисам рекао да ће Србија „војно интервенисати“ ако дође до озбиљних сукоба на северу Косова, већ да ће заштитити српски народ, рекао је председник Србије Александар Вучић.

На питање новинара после седнице парламента о КиМ о томе да је он рекао да ће војска интервенисати, Вучић је исправио новинара и истакао да никада није употребио речи војна интервенција и да је пажљиво користио термине.

„Нисам рекао да ће Србија војно интервенисати, рекао сам да је Србија спремна да заштити свој народ, немојте да додајете речи које нисам изговорио. Нећемо да ратујемо, чувамо мир готово по сваку цену, а то готово по сваку цену је — ако неко мисли да може да изврши погром над нашим народом. Никакве интервенције нисам помињао, ви сте их помињали“, одговорио је Вучић.

Упитан да ли је упознат да по Кумановском споразуму свака интервенција на територији КиМ значи аутоматски рат са НАТО-ом и да ли је Србија спремна да се упушта у тако нешто ако на северу Косова дође до озбиљнијих сукоба, Вучић је упитао да ли га сада оптужују да је и „ратохушкач“.

Анатолиј Торкунов - Sputnik Србија
Ректор чувеног руског Универзитета МГИМО: Не сме се допуштати улазак косовске полиције

„Данима сте ме оптуживали за издају и да не помажем Србима, а малопре су неки који су протежирани код вас држали конференцију и рекли да сам издајник и да Руси треба да дођу на Косово, а не само ми. Сада ме оптужујете да ратујем. Јуче сам био издајник, а сада би да ратујем, хајде, договорите се шта сам од тога“, рекао је Вучић.

Председник је истакао да он није неодговоран човек који би Србију довео у тешку ситуацију, нити неозбиљан да би српски народ на КиМ довео у безизлазну ситуацију у којој би „ставили завежљаје на раме и потрпани на тракторе дошли у централну Србију“.

„Између тога да сам издајник и ратохушкач, што користе сваког дана лажно и усмерено против мене, ја бирам средину. Један озбиљан и одговоран човек који ће штитити свој народ увек када је потребно, онако како може у складу са међународним правом и законима. Истовремено, да се не бусам у јуначка прса и да не глумим већег хероја него што јесам, као што то раде они који се у вас заклињу“, закључио је Вучић.

Не верујем у договор великих сила 

Вучић је оценио да би било лакше ако би се велике силе договориле по питању Косова и Метохије, али да сумња да ће до тога доћи.

Вучић је на питање новинара после седнице парламента о КиМ да прокоментарише предлог Бошка Обрадовића да на Косово дође руска војна мисија, подсетио да је Русија била на Косову до 2003.године.

Указао је да је Србија независна земља, да поштује и има најбоље односе са Русијом, али и да има сопствену војску.

„Ако би се договориле велике силе, било би утолико лакше, али сумњам да од тог посла има нешто“, констатовао је он.

На критику посланика Ђорђа Вукадиновића зашто је примењивао споразуме које је потписао Борко Стефановић, Вучић је казао да је свашта до сада чуо, али не и овако нешто.

Довођење ухапшених у службу хитне помоћи у Косовској Митровици на Косову и Метохији - Sputnik Србија
ИЗ МИНУТА У МИНУТ Хаос на северу КиМ: 28 ухапшених, више повређених (видео)

„Био сам срећан што су то рекли. Да је другачији дан, насмејао бих се. Замислите када вас неко оптужи што сте поштовали међународне уговоре које је неко раније потписао?!“, рекао је он, пренео је Танјуг.

Недолазак дела опозиције говори више о њима

То што део опозиције није дошао на седницу Скупштине Србије о Косову и Метохији више говори о њима, а мој посао је да будем у парламенту, изјавио је председник Србије.

Упитан да прокоментарише то што на скупштинској седници није било дела опозиције, Вучић је новинарима после гласања о извештају о КиМ у парламенту рекао:

„Он су имали телевизоре у својим собама као биоскопе, па да науче нешто и о КиМ. Неки од њих су гледали, неки су на далеким путовањима, уживају у светским метрополама, лепо им је.“

Како је истакао, његов посао је да буде у парламенту.

„Срећан сам што нисам изашао из сале ниједног секунда, што сам успео да саслушам све посланике, да одговорим и покажем поштовање према свакоме“, рекао је Вучић.

Тако председник, каже он, треба да се понаша, говори и иступа.

„А што се њих тиче, то што нису били, већина посланика је била. Захвалан сам тим посланицима, они који нису били много више су говорили о себи него о мени, о нама или о било коме другом, а понајмање о Србији“, каже Вучић.

Како је рекао, народ ће то свакако умети да оцени на најбољи начин јер је, додаје, народ увек најбољи судија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала