Шта Кремљ мисли о паду владе у Аустрији

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Уђи у базу фотографијаЗвезда на Спасской башне Московского Кремля
Звезда на Спасской башне Московского Кремля - Sputnik Србија
Пратите нас
Кремљ прати ситуацију која се тиче оставке канцелара и Владе Аустрије, али наглашава да је то унутрашња ствар те земље, саопштио је портпарол председника Русије Дмитриј Песков.

„Наравно, пратимо (развој ситуације), али је то искључиво унутрашња ствар Аустрије“, рекао је Песков.

Он је додао да Москва очекује да ће, какви год да буду резултати избора у Аустрији, расположење за развијање односа са Русијом остати непромењено.

„Инцидент који је изазвао оставке нема никакве везе са Русијом. Већ смо о томе говорили. Надамо се да ће, какви год буду резултати избора, Аустрија задржати опште расположење за даљи развој билатералних односа“, додао је он.

Застава Аустрије - Sputnik Србија
Аустрија добила прелазну владу

Подсетимо, парламент Аустрије је 17. маја изгласао неповерење канцелару Себастијану Курцу и влади те земље. 

Аустријску владу срушила је „афера Ибица“, односно видео-снимци на којима се види да Хајнц-Кристијан Штрахе, који је био на челу коалиционог партнера ФПО, нуди једној Рускињи државне послове за финансијску помоћ својој странци.

Након што су објављени снимци, Штрахе и његов заменик Јохан Гуденус поднели су оставке на све политичке функције, а пошто је Курц тражио да се повуче њихов министар унутрашњих послова, како би се спровела независна истрага у овом случају, дошло је до прекида коалиције.

Министри из ФПО су поднели оставке, изузев шефице дипломатије Карин Кнајсел, која је на министарску дужност дошла преко слободараца, али као нестраначка личност.

Остала места, која су упражњена одласком ФПО из владе, Курц је, на захтев председника, попунио експертима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала